Ödön
1 °C
11 °C

1,6 millió személyes adat karácsonyra

2012.12.11. 11:00

Karácsonyi szünetre vonul a GhostShell nevű hackercsoport, de utolsó nagy dobásként 1,6 millió felhasználónevet és jelszót tettek közzé. A felhasználói adatokat olyan cégek és hivatalok adatbázisaiból nyerték ki, mint a NASA, a Pentagon, az amerikai Nemzeti Bank, az Interpol vagy épp az FBI. Számos repüléssel, nanotechnológiával, joggal, oktatással, katonai vagy jogi kérdésekkel kapcsolatos célpont mellett az Európai Űrügynökség (ESA) adatainak egy része is belekerült a szórásba, így néhány magyar felhasználó nevét, telefonszámát, felhasználói azonosítóját és jelszavát is megismerhetjük.

A csapat az akció során szerzett anyagokról és a felfedezett biztonsági résekről levélen értesítette az érintett cégek IT-biztonsági vezetőit. Az eredmények mellé kiadott közleményben a csapat durván kiosztja a nyomukba szegődött nyomozókat illetve a segítségül felbérelt szakértőket, több konkrét próbálkozást is nevetségesnek nevez. Megemlítik, hogy a hatóságok ugyan valóban lefoglaltak néhány GhostShell-szervert, de azok üresek voltak.

Az idén áprilisban alakult csapatnak nem ez volt az első, hasonló volumenű akciója. Augusztusban egymilliós adatcsomagot tettek közzé, októberben a világ 100 legjobb egyetemének tanulóiról szóló adatbázist dobtak fel a netre. Novemberben a csapat az orosz kormánynak ment neki, az akkor nyilvánosságra hozott két és félmillió adatsorral az ellen tiltakoztak, hogy az oroszok még az ország nehéz gazdasági helyzete ellenére sem csökkentik a kémkedésre szánt keretet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?