1,6 millió személyes adat karácsonyra

2012.12.11. 11:00

Karácsonyi szünetre vonul a GhostShell nevű hackercsoport, de utolsó nagy dobásként 1,6 millió felhasználónevet és jelszót tettek közzé. A felhasználói adatokat olyan cégek és hivatalok adatbázisaiból nyerték ki, mint a NASA, a Pentagon, az amerikai Nemzeti Bank, az Interpol vagy épp az FBI. Számos repüléssel, nanotechnológiával, joggal, oktatással, katonai vagy jogi kérdésekkel kapcsolatos célpont mellett az Európai Űrügynökség (ESA) adatainak egy része is belekerült a szórásba, így néhány magyar felhasználó nevét, telefonszámát, felhasználói azonosítóját és jelszavát is megismerhetjük.

A csapat az akció során szerzett anyagokról és a felfedezett biztonsági résekről levélen értesítette az érintett cégek IT-biztonsági vezetőit. Az eredmények mellé kiadott közleményben a csapat durván kiosztja a nyomukba szegődött nyomozókat illetve a segítségül felbérelt szakértőket, több konkrét próbálkozást is nevetségesnek nevez. Megemlítik, hogy a hatóságok ugyan valóban lefoglaltak néhány GhostShell-szervert, de azok üresek voltak.

Az idén áprilisban alakult csapatnak nem ez volt az első, hasonló volumenű akciója. Augusztusban egymilliós adatcsomagot tettek közzé, októberben a világ 100 legjobb egyetemének tanulóiról szóló adatbázist dobtak fel a netre. Novemberben a csapat az orosz kormánynak ment neki, az akkor nyilvánosságra hozott két és félmillió adatsorral az ellen tiltakoztak, hogy az oroszok még az ország nehéz gazdasági helyzete ellenére sem csökkentik a kémkedésre szánt keretet.  • Hírek
  • Hírek