Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Könnyen kiadják adataikat a gyermekek

2006.04.09. 15:35
Biztonsági gyermektesztet végzett a Clickx című belga számítógépes lap: munkatársai az interneten válogatás nélkül vették fel a kapcsolatot gyerekekkel és tizenévesekkel, hogy próbaképp adatokat szerezzenek tőlük, és a gyerekek 70 százaléka minden további nélkül megadta nevét és teljes címét.

A Bayerischer Rundfunk német rádió a felmérés nyomán arra figyelmeztette a szülőket, hogy gyerekük milyen könnyen lehet csalók vagy pedofilok zsákmánya az interneten. Ez azonban elsősorban a szülők felelőssége, és az ő kötelességük lenne az is, hogy a gyereket felvilágosítsák, tippeket adjanak neki, hogyan lehet biztonságosan szörfözni a világhálón. Ezt idehaza sem árt tudni, ezért lássunk néhány szabályt, amelyet szülőnek és gyereknek egyaránt ismernie kell.

A chat, a neten való beszélgetés nagyon vidám és kellemes lehet ismeretlenekkel, azonban ugyanez a hátránya is, hiszen lehet, hogy magát tizenkét éves kislánynak kiadó beszélgetőtárs valójában egy felnőtt férfi. Éppen ezt a bizalmatlanságot kell a gyerekben elültetni, tehát nem szabad valódi nevükön szerepelniük. Tabu a saját cím és telefonszám is. Ha a gyerek az ismeretlen partnerek közül valakivel első alkalommal akar találkozni, a szülő mindenképp kísérje el, hiszen sosem lehet tudni, ki vár rá.

A gyereknek azt is tudnia kell, hogy email címét csak a barátainak adja meg, és hogy az ismeretlenektől érkező elektronikus levelek vírusokat tartalmazhatnak, tehát az ilyen leveleket egyáltalán nem szabad megnyitni. Azt is el kell mondani neki, hogy ha valamely küldemény végződésében szerepel az exe. kifejezés, akkor az a melléklet egy programot tartalmaz, és ezt végképp csak akkor szabad megnyitni, ha valamelyik jó barát küldte, és előtte elmondta, hogy valamilyen jópofa játékkal akarja meglepni a gyereket.