Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

A hackerek ráharapnak az Almára

2005.03.23. 11:55
A kártékony kódok általában elkerülik az Apple Mac gépeket, és olyan népszerűbb oprendszereket vesznek célba, mint amilyen a Windows, meg bizonyos Unix-változatok. A Symantec legújabb jelentése azonban arról árulkodik, hogy nem lesz ez mindig így, és az Apple OS X használói is elkezdhetnek félni.

A Mac-rajongók régóta azt hangoztatják, hogy a számítógépük szinte teljesen biztonságos, szemben a konkurenciával, például a Windows operációs rendszerrel, amely a világ számítógépeinek a kilencven százalékán fut. A Mac gépeken futó OS X oprendszer a Unixra épül, és kevesebb mint öt százalékos részesedése van a világpiacon.

A hackerek eddig főleg azért kerülték el az Apple számítógépeit, mert azok nem igazán elterjedtek, tehát nem jó célpontok. A Mac mini bemutatása azonban felkelthette a rosszindulatú támadók érdeklődését, a parányi gép ugyanis olcsó és nagyon népszerű, véli a Symantec.

Amatőr kezdők

Az új Macintosh-vásárlók valószínűleg olyan kezdő felhasználók lesznek, akik nem értenek igazán az informatikai biztonsághoz, nem ismerik a veszélyeket, írta a Symantec jelentése. A cég egyébként harminchét veszélyes Mac OS X-hibát dokumentált, amely minden esetben azt jelenti, hogy az Apple elismerte a hibát és javítást is készített hozzá.

A jelentés persze azt is tartalmazza, hogy bár a Mac hibáinak a száma növekedik, más operációs rendszerekben valószínűleg így is többet találnak majd.