Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Elkészült az első vírus a 64 bites AMD-kre

2004.08.27. 11:06
Vírusszakértők felfedezték az első olyan digitális kártevőt, amely megfertőzheti az AMD hatvannégy bites rendszereit. A Shruggle névre keresztelt vírus a számítógépek többségén futó harminckét bites Windows operációs rendszerekre teljesen ártalmatlan.
A Shruggle vírus kizárólag az AMD64 Windows Portable Executable (PE) fájlokat tudja megtámadni, és nem futtatható a harminckét bites Windows platformokon. Még a hatvannégy bites AMD rendszereken sem tudja átmásolni magát egyik számítógépről a másikra. A Shruggle elhanyagolható károkat okoz, de jól illusztrálja, hogy a vírusírók már kiszemelték maguknak az új rendszert, és belefogtak a kártékony programok gyártásába.

Nem csinál nyarat

A Symantec vírusirtó szakértői szerint a Shruggle viszonylag egyszerűen működő koncepcióvírus, ugyanakkor az első olyan kártékony program, amely meg tudja támadni az AMD64 rendszereken futó 64 bites Windows futtatható fájljait. A vírust AMD64 assembly kódban írták, derült ki a cég közleményéből.

A Symantec szerint a Shruggle nagyban hasonlít a május végén megjelent Rugrat vírusra, amely szintén 64 bites Windows számítógépeket képes megtámadni, írta a Register. Mivel jelenleg igen kevesen használnak 64 bites processzort, a vírusírók főképp 32 bites rendszereken működő kártevőket készítenek, és ez a helyzet valószínűleg hosszú ideig nem változik.