Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lenyúlták Angela Merkel ujjlenyomatát

2008.04.01. 16:00
Megfenyegették Angela Merkel német kancellárt, hogy közzéteszik az ujjlenyomatait. A hekkercsoport így próbál tiltakozni az ellen, hogy biometriai adatokat használjanak az útlevelekben.

Politikusok ujjlenyomatának közzétételével fenyegetőzik az egyik legrégebbi és legnagyobb német hekkercsoport, a Chaos Computer Club. Wolfgang Schäuble német belügyminiszter ujjlenyomatait már vasárnap bemutatták a magazinjukban.

Szabad préda

Schäuble ujjlenyomatait egy üvegpohárról szereztük meg, amelyből a miniszter egy nyilvános vitán ivott, mondta Frank Rieger, a Chaos Computer Club szóvivője. Szerinte a csoport és annak támogatói ugyanilyen könnyen megszerezhetik más politikus és közszereplő, például Angela Merkel ujjlenyomatait is. Rieger azt állítja, hogy rengeteg felajánlást kapnak az emberektől.

Otto Shily korábbi belügyminiszter, Joerg Ziercke, a Szövetségi Bűnügyi Hivatal elnöke, és Günther Beckstein, bajorország miniszterelnöke is a lehetséges célpontok közt van, tette hozzá a szóvivő.

Orvelli terv

A német útlevelekben 2007 novembere óta biometrikus csip van, amely a tulajdonos ujjlenyomatainak a másolatát tárolja. A berlini nagykoalíció azért támogatja a biometrikus adatok használatát, mert úgy vélik, hogy így nehezebben hamisíthatóak az útlevelek.

A Chaos Computer Club szakértői ezzel szemben csöppet sem tartják biztonságosabbnak az új útlevelet, mert az ujjlenyomatok egyszerűen begyűjthetőek és lemásolhatóak. A hekkercsoport weboldalán megtalálható egy tizenkét pontból álló leírás arról, hogyan kell hamis ujjlenyomatokat készíteni. A csoport szóvivője szerint az ujjlenyomatok rögzítése csak az állampolgárok megfigyelését növeli.