Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

David Beckham-vírus terjed a neten

2004.10.14. 12:17
A vírusírók egy újabb híresség, David Beckham népszerűségét használják arra, hogy elterjesszék kártékony programjukat, írja a BBC.
A vírusos levél szövege szerint a brit futball-legendát kompromittáló helyzetben láthatja, aki rákattint a levélben feltüntetett linkre. Abban az esetben, ha a gyanútlan júzer ezt megteszi, és ellátogat a megjelölt weboldalra, sikeresen megfertőzi számítógépét, és a fertőzést követően a gépe nyitottá válik a hekkerek számára.

A Beckham Windows trójai csak egy példa arra a tendenciára, hogy a víruskészítők egyre több híres ember népszerűségét használják fel vírus-terjesztési célokra. Anna Kurnyikova teniszező, Bitney Spears és Avril Lavigne énekesnők mellett Arnold Schwarzenegger is szerepelt már vírusos levelek tárgyaként.

Fertőzőbb, mint máskor

Beckham személyét és magánéletét övező hatalmas népszerűségéből a szakértők arra lehet következtetnek, hogy ez a trójai a szokásosnál is nagyobb pusztítást is okoz majd. "Az érdeklődés a Beckham család magánéleti pikáns pletykái iránt olyan hatalmas, hogy a megfertőzött számítógépek aránya is meghaladhatja az átlagos arányszámokat" - fogalmaz Graham Cluley, a Sophos antivírus cég munkatársa.

Azzal, hogy megnyitjuk a levelet, a vírus még nem aktiválódik, csupán abban az esetben fertőz, ha a felhasználó ellátogat a feltüntetett weboldalra, letölti és megnyitja a hamis képfájlt, ami elvileg a Beckham-fotót tartalmazza. A Hackarmy nevű program ekkor telepíti magát a gépre és úgynevezett zombihálózatba rendezi a megfertőzött számítógépeket. Az ilyen hálózatokat rendszerint spamek és vírusok terjesztésére használják.

A Beckham vírus Microsoft Windows 95, 98, 2000, NT és XP rendszereket veszélyezteti.