Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Hackerképzés indult Barcelonában

2005.04.12. 12:04
Az adattolvajok, rendszertörők és vírusírók elleni harc hagyományos eszköze a tiltás, egy barcelonai egyetem azonban oktatással szeretné csökkenteni az online bűncselekmények számát.

Az elsősorban mérnöki és formatervezői képzéseiről híres La Salle műszaki egyetem elindította a Hacker Középiskolát, amellyel a szervezők a modern kor tabuit szeretnék ledönteni. Pete Herzog, az iskola igazgatója úgy véli, hogy szinte mindenkit érint hackelés, de senki sem beszél róla, ezért sokan azt sem igazán tudják, mi az.

A programot elindító nonprofit szervezet legfőbb célja az, hogy a tanulók otthonosan mozogjanak az internet gyakran ellenségesnek tűnő világában, írta a BBC. A helyi középiskolákból érkező diákoknak megmutatják a digitális önvédelmi fogásokat, tanácsokat adnak a csalások, adatlopások és más támadások kivédéséhez.

Megismerik a rosszat

A diákok kipróbálhatják a hackerek módszereit, megismerhetik a hálózati portokat és protokollokat, vírusokat és kémprogramokat. Így megérthetik a támadások technikáját, a hackerek indítékait, és hogy mi történik ilyenkor a számítógépükön. Xavier Cadenas tanár szerint nagyon fontos, hogy a diákok meg tudják különböztetni az általuk ismert személyektől származó leveleket a hamisítványoktól.

Az iskola nem szeretné, hogy a diákjai valódi rendszereket törjenek fel, ezért felállított négy fantomszervert, amin szabadon garázdálkodhatnak. A hackeriskolában tanító Juame Abella a BBC-nek elmondta, hogy etikus hackereket akarnak képezni, akik ismerik a határokat, és jó eséllyel pályázhatnak majd az informatikai biztonsággal foglalkozó cégek állásajánlataira.