Viola
-6 °C
-2 °C

Betárcsázós csalás Mallorcáról

2004.09.06. 11:38
A spanyol betárcsázós csalók újabb trükkel próbálják megtéveszteni az internetezőket, de a gyakran frissített Windows operációs rendszeren elméletileg nem szabadna működnie a módszernek.
Bár a spanyol hatóságok nyár közepén elkapták a világ egyik legnagyobb internetes csalásának szervezőit, a mediterrán országban még bőven akadnak olyan emberek, akik hasonló módszerrel szeretnének meggazdagodni. A betárcsázós csalásokkal foglalkozó német Dialerschutz weboldal a napokban arra hívta fel az internetezők figyelmét: újabb átverés jelent meg az interneten, amely Spanyolországból származik és hamarosan egész Európában elterjedhet.

Feketelista

A betárcsázós csalók a múltban trójai programokat telepítettek a gyanútlan felhasználók számítógépére, amelyek aztán drága külföldi telefonszámokat kezdtek hívogatni, és a gyanútlan áldozat minderről csak akkor értesült, amikor kézhez kapta a szokásosnál jóval nagyobb telefonszámláját. A legtöbb európai országban azonban megtiltották a titokban tárcsázó programok használatát, és szigorú törvények szabályozzák a cégek működését; Németországban például az előfizetőnek nem kell kifizetnie olyan szolgáltatást, amelynek a használatáról előzetesen nem értesült. Hazánkban a Nemzeti Hírközlési Hatóság a szolgáltatókkal együttműködve létrehozott egy listát, amely a csalók által használt telefonszámokat tartalmazza, és kezdeményezte a telefontársaságoknál, hogy ezen számok csak kezelőn keresztül legyenek elérhetőek.

Magától engedélyezi

Persze a csalók is rendszeresen újabb trükkel állnak elő, hogy némi pénzt lophassanak a felhasználóktól. A mallorcai Teleflate S.L. például számos pornóoldalt üzemeltet, amelyek Németországból a 09009 telefonszám felhívásával elérhetőek, és óránként harminc euróba kerülnek. Az üzemeltető gondoskodott a törvényesség látszatáról, hiszen nem telepít trójait, és az oldal betöltésekor előugrik egy ablak, amely a felhasználó beleegyezését kéri az oldal betöltéséhez. A vállalat azonban sehol sem említi, hogy mindeközben aprócska Java alkalmazást telepít látogató számítógépére, amely a fizetésről szóló megállapodásnál automatikusan bejelöli a ja (igen) mezőt. Ezt az áldozatok gyakran nem veszik észre, és ebből komoly gondjuk lehet a viták során, mivel látszólag saját maguk engedélyezték a hívásokat.

A Dialerschutz már értesítette a német hatóságokat az esetről, ugyanakkor azt is megjegyezte: a rendszeresen frissített Windows operációs rendszeren nem kellene működnie a csalásnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!