Diána
12 °C
27 °C

A techszektort felvirágoztatta a terrorellenes harc

2006.09.11. 09:08
Vannak techcégek, amelyeknek kifejezetten jót tettek a 2001. szeptember 11-i merényletek. A biztonsági szakma örömmel fogadja a szövetségi kormányzat és az önkormányzatok megrendeléseit - az Egyesült Államok jövőre hivatalosan 58 milliárd dollárt költ majd belbiztonságra, és az összeg jó része a biztonságtechnikával foglalkozó cégeknél köt ki.

Háborúban hallgatnak a múzsák, viszont dől a lé - legalábbis azokhoz, akik nem a fronton, hanem a megfelelő gazdasági szektorban keresik a boldogulásukat. A World Trade Center elleni merényletek után indított terroristaellenes harc új távlatokat nyitott a biztonsággal foglalkozó techcégek előtt. A hidegháború után sokuk a megélhetésért küzdött, aztán egyszerre soha nem látott igény támadt szolgáltatásaikra.

Az Egyesült Államok szövetségi hivatalai és ügynökségei, élükön a 2003-ban gründolt, huszonkét ügynökséget összefogó belbiztonsági minisztériummal (Department of Homeland Security, DHS) a 2007-es üzleti évben hivatalos adatok szerint összesen 58 milliárd dollárt (12 billió forint) költenek majd belbiztonságra, és ehhez a Gartner piackutató cég szerint 20-30 milliárd dollárnyit tesznek hozzá az egyes államok és városi önkormányzatok biztonsági kiadásai, írta az AP.

Állásokat teremt a hiszti


A Mississippi-módszer: CT-80 robbanóanyag-detektor a Gulfport-Biloxi nemzetközi repülőtéren
A DHS 2007-re 692 millió dollárt igényelt a költségvetésből robbanószerek felkutatásához használatos eszközökre, 157 milliót sugárzásmérő készülékekre és 5 milliót a veszélyjelző rendszer felújítására. A kifejezetten a 2001. szeptember 11-i események miatt létrehozott minisztérium egyik legnagyobb, technikai elemeket is tartalmazó programja a US VISIT, amely 44 millió amerikai látogató vizsgálata után 950 utasról derítette ki, hogy büntetett előéletű, és jobb, ha nem lépi át a határt.

A biztonsági mánia technikai leágazásának legnagyobb nyertesei azok a nagy szövetségi beszállítók, amelyek régóta kapcsolatban állnak a kormányzati szervekkel - a Unisys információtechnológiai cég például egymilliárd dolláros szerződés keretében szereli fel a repülőterek biztonsági szolgálatait számítógépekkel, mobiltelefonokkal és webszájtokkal. A hasonló profilú BearingPoint augusztusban vállalta, hogy 104 millió dollárért ad biztonságos azonosító kártyákat a szövetségi alkalmazottaknak és beszállítóknak.

A hatalmas összegű szerződések egyértelműen a szeptember 11. után kialakult terrorizmusellenes törekvéseknek köszönhetők. A Unisys szövetségi megrendeléseket teljesítő részlege 2001. szeptember 11. előtt olyan rosszul ment, hogy a cég már az eladását fontolgatta, írta az AP. Ehhez képest a részleg, amely a 2001-ben még 1200-as alkalmazotti létszámot 4000-re duzzasztotta, most évi egymilliárd dollárt termel, amelyből 400 millió származik belbiztonsági megrendelésekből.

Hasonlóan jól járt a terrorizmus elleni harccal egy, a kanadai optikai intézetből kivált biztonságtechnikai cég, az Optosecurity. A vállalat a hidegháború alatt az ellenséges harcjárművek azonosítására alkalmas optikai rendszert árult, most viszont tankok helyett bőröndöket vizsgál egy már meglévő röntgenkészülékhez csatlakoztatható eszközzel.