Árpád
-2 °C
4 °C

A techszektort felvirágoztatta a terrorellenes harc

2006.09.11. 09:08
Vannak techcégek, amelyeknek kifejezetten jót tettek a 2001. szeptember 11-i merényletek. A biztonsági szakma örömmel fogadja a szövetségi kormányzat és az önkormányzatok megrendeléseit - az Egyesült Államok jövőre hivatalosan 58 milliárd dollárt költ majd belbiztonságra, és az összeg jó része a biztonságtechnikával foglalkozó cégeknél köt ki.

Háborúban hallgatnak a múzsák, viszont dől a lé - legalábbis azokhoz, akik nem a fronton, hanem a megfelelő gazdasági szektorban keresik a boldogulásukat. A World Trade Center elleni merényletek után indított terroristaellenes harc új távlatokat nyitott a biztonsággal foglalkozó techcégek előtt. A hidegháború után sokuk a megélhetésért küzdött, aztán egyszerre soha nem látott igény támadt szolgáltatásaikra.

Az Egyesült Államok szövetségi hivatalai és ügynökségei, élükön a 2003-ban gründolt, huszonkét ügynökséget összefogó belbiztonsági minisztériummal (Department of Homeland Security, DHS) a 2007-es üzleti évben hivatalos adatok szerint összesen 58 milliárd dollárt (12 billió forint) költenek majd belbiztonságra, és ehhez a Gartner piackutató cég szerint 20-30 milliárd dollárnyit tesznek hozzá az egyes államok és városi önkormányzatok biztonsági kiadásai, írta az AP.

Állásokat teremt a hiszti


A Mississippi-módszer: CT-80 robbanóanyag-detektor a Gulfport-Biloxi nemzetközi repülőtéren
A DHS 2007-re 692 millió dollárt igényelt a költségvetésből robbanószerek felkutatásához használatos eszközökre, 157 milliót sugárzásmérő készülékekre és 5 milliót a veszélyjelző rendszer felújítására. A kifejezetten a 2001. szeptember 11-i események miatt létrehozott minisztérium egyik legnagyobb, technikai elemeket is tartalmazó programja a US VISIT, amely 44 millió amerikai látogató vizsgálata után 950 utasról derítette ki, hogy büntetett előéletű, és jobb, ha nem lépi át a határt.

A biztonsági mánia technikai leágazásának legnagyobb nyertesei azok a nagy szövetségi beszállítók, amelyek régóta kapcsolatban állnak a kormányzati szervekkel - a Unisys információtechnológiai cég például egymilliárd dolláros szerződés keretében szereli fel a repülőterek biztonsági szolgálatait számítógépekkel, mobiltelefonokkal és webszájtokkal. A hasonló profilú BearingPoint augusztusban vállalta, hogy 104 millió dollárért ad biztonságos azonosító kártyákat a szövetségi alkalmazottaknak és beszállítóknak.

A hatalmas összegű szerződések egyértelműen a szeptember 11. után kialakult terrorizmusellenes törekvéseknek köszönhetők. A Unisys szövetségi megrendeléseket teljesítő részlege 2001. szeptember 11. előtt olyan rosszul ment, hogy a cég már az eladását fontolgatta, írta az AP. Ehhez képest a részleg, amely a 2001-ben még 1200-as alkalmazotti létszámot 4000-re duzzasztotta, most évi egymilliárd dollárt termel, amelyből 400 millió származik belbiztonsági megrendelésekből.

Hasonlóan jól járt a terrorizmus elleni harccal egy, a kanadai optikai intézetből kivált biztonságtechnikai cég, az Optosecurity. A vállalat a hidegháború alatt az ellenséges harcjárművek azonosítására alkalmas optikai rendszert árult, most viszont tankok helyett bőröndöket vizsgál egy már meglévő röntgenkészülékhez csatlakoztatható eszközzel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?