Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Félig biztonságos az Internet Explorer

2004.07.05. 11:54
A Microsoft nem javította ki azt a súlyos biztonsági hibát, amely miatt a szakértők nem javasolják az Internet Explorer használatát, kiadott viszont egy gyorsjavítást, amely megakadályozza a népszerű weboldalak segítségével terjedő féreg működését.
Június végén újabb súlyos hibát találtak az Internet Explorer böngészőben, és a biztonsági rést kihasználó Download.ject féreg számos népszerű weboldalra települt, ahonnan a felhasználók néhány óvatlan kattintással letölthették a számítógépükre. A Microsoft ezúttal viszonylag gyorsan reagált a problémára: a Windows Update oldalon kiadott frissítés a Windows XP, Windows 2000 és Windows Server 2003 operációs rendszereken megakadályozza a féreg működését.

Nem oldotta meg

A Microsoft a most kiadott frissítéssel azonban egyáltalán nem oldotta meg a problémát, mivel a biztonsági rés továbbra is létezik. Egyébként a hiba több mint kilenc hónapja ismert, mondta el a Cnetnek David Endler biztonságtechnikai szakértő. A szoftvergyártó óriáscég jelenleg még vizsgálja a hibát, és egy átfogó frissítés kifejlesztésén dolgozik.

A Donwnload.ject nevű féreg június végén számos népszerű weboldalra települt, és azokon keresztül jutott el a felhasználók számítógépére. A kártékony program egy trójai letöltésével és telepítésével hátsó kaput nyitott a fertőzött rendszeren, amellyel a támadók átvehették a gép irányítását. Szerencsére a hatóságok gyorsan leállították a trójait terjesztő oroszországi szerver működését.

Az internet biztonságát felügyelő CERT múlt héten arra hívta fel az internetezők figyelmét, hogy Internet Explorer helyett használjanak inkább más böngészőt.