Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Bevallotta bűnét a Blaster.B féreg írója

2004.08.12. 11:44
Egy 19 éves minneapolisi férfi szerdán beismerte, hogy ő készítette a tavaly nyáron tomboló Blaster.B féregvírust, írja a News.com. A büntetés akár három év is lehet.
Jeffrey Lee Parson bevallotta, hogy ő készítette a Blaster.B variánst az eredeti féreg módosításával. Az amerikai szövetségi nyomozók szerint a szerző hozzá is férhetett a fertőzött számítógépekhez.

"Egy számítógépes féreg elterjesztése ártatlan csínynek tűnhet, de az egyéni felhasználók kára nagyon is valódi, és ennek megfelelően a büntetés is az lesz" - írja közleményében John McKay ügyész.

Másfél évtől három évig terjedhet

Az ítélethozatal a seattle-i bíróságon lesz, november 12-én, Marsha Pechman kerületi bíró előtt. Parson 18 és 37 hónap közötti börtönbüntetésre számíthat a számítógép-tulajdonosokkal szembeni szándékos károkozás miatt. Ezen felül több millió dolláros kárpótlás megfizetésére is kötelezhetik.

Parsont 2003 augusztusában tartóztatták le, két héttel azután, hogy a Blaster féreg pusztító útára indult több százezer számítógépet megfertőzve. A Microsoft júliusban azonosította a férget, de a felhasználók nagy része még sokáig ki volt téve a rosszindulatú fertőzésnek, miután nem töltötte le a féregölő programot.

Pontos szám kell

Még ma sem tudják pontosan, hogy hány számítógépet fertőzött meg a Blaster, és az ügyészek, illetve az ügyvédek is más-más számot mondanak. Az ügy kimenetele szempontjából azonban egyáltalán nem érdektelen a pontos szám, hiszen többek között Jeffrey Lee Parson börtönbüntetésének hosszúságát is befolyásolja.