Tas, Anasztázia
2 °C
7 °C

Vírust véd a Sony BMG másolásgátlója

2005.11.11. 11:59
Kártérítési pert indítottak a kaliforniai felhasználók nevében a Sony BMG lemezkiadó ellen, és az Egyesült Államokban további perek várhatók. Eközben megjelent az első vírus, amely a vitatott másolásblokkoló technikát használja.

Október figyeltek föl először a vírusirtó cégek a Sony BMG másolásgátló rendszerére, amely vírusokban használt technikával, úgynevezett rootkittel rejti el magát a felhasználó szeme elől. Az XPC nevű szoftvert a brit First4Internet gyártotta, és már idén tavasszal bevezették az Egyesült Államokban. A japán-német lemezkiadó társaság valószínűleg nem sejtette, hogy az önmagában teljesen ártalmatlan szoftver ekkora felfordulást okozhat, most azonban pereskedhet a ballépés miatt.

Károk és térítések

Alan Himmelfarb ügyvéd egységes kártérítési pert indított ellene a kaliforniai lakosság nevében, amellyel azt szeretné elérni, hogy a cég vonja vissza a másolásblokkoló rendszerrel ellátott cédéket és kárpótolja a vásárlókat. A kereset szerint a Sony BMG három kaliforniai törvényt is megsértett, írja a Washington Post. Hamarosan egy New York-i ügyvéd, Scott Kamber is pert indít, mégpedig az összes érintett amerikai állampolgár nevében. A digitális jogok védelmével foglalkozó Electronic Frontier Foundation (EFF) szintén vizsgálja, hogy érdemes-e perelni.

Több mint húsz amerikai kiadványon megtalálható a kritizált másolásblokkoló rendszer, és már két kártékony program tartalmazza a Sony BMG kódjait: a számítógépeken hátsó kaput nyitó Breplibot két változata ezzel próbálja elrejteni magát. Szerencsére az első változat olyan cefetül lett megírva, hogy a kód egyáltalán nem indul el és nem éli túl a számítógép újraindítását, írja az F-Secure blogja. A finn szakértők szerint a második változat valamelyest jobban sikerült.

Népszerű a káros kód

A vásárlók, úgy tűnik, nem igazán törődnek a veszéllyel, Neil Diamond 12 Songs című albuma például az Amazon.com eladási toplistájának élén szerepel, pedig tartalmazza a kritizált másolásvédelmi rendszert. Egyébként már kiadott egy javítást a Sony BMG a cédéihez, és hamarosan a brit Sophos vírusirtó cég is kiad egy saját eltávolító eszközt, amely az újratelepülést is megakadályozza majd.