Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Több mint 600 millió böngésző van veszélyben

2008.07.02. 16:55
A Google, az IBM és a svájci Federal Institute of Technology kutatóintézet közös kutatása szomorú képet fest arról, mennyire veszik komolyan az internetezők a böngészőjük biztonságát.

A másfél éven át tartó, 2007 januárjában kezdődött felmérést a Google adatbázisára alapozták, összesen 1,4 milliárd felhasználó böngészőjének adatait fésülték át.

A másfél éves átlag szerint az Internet Explorer piaci részesedése 78 százalék, azonban a felhasználóinak alig több mint a fele használja a legújabb, hetes verziót. A Firefox a felmérés szerint 16, a Safari 3, az Opera pedig 1 százalékon áll, a többi, egzotikus böngészőnek másfél százalék jutott. A Safari és az Opera felhasználóinál 90 százalék fölött volt az éppen legújabb verziót használók aránya, a Safarinál 70 százalék.

Még vészjóslóbb arányokat mutatnak azok a mérőszámok, hogy a felhasználók mekkora hányadánál van telepítve minden biztonsági javítás. Az Explorernél ez mindössze 47 százalék, Operánál 56, Safarinál 65; a Firefox-használók vannak a legnagyobb biztonságban, náluk 83 százaléknál volt minden patch feltéve. Az összes júzernél 40 százalék a biztonsági rések mellett internetezők aránya, vagyis nagyjából 637 millió böngésző védelmi vonalain át járnak-kelnek a legújabb vírusok kedvük szerint.

Elemzők szerint az arányok nem feltétlenül azt mutatják, hogy melyik böngésző felhasználói ügyelnek jobban a biztonságra, inkább azt, hogy a beépített automata patch-letöltő technikák mennyire hatékonyak. A Firefox Auto-update rendszere tűnik a legjobbnak (bár itt is nagyjából minden ötödik júzer direkt kikapcsolja a védelmet aktualizáló funkciót), az Opera figyelmeztetései arról, hogy új javítócsomag van, csak a felhasználók felénél érnek célt.

A tanulmány szerzői azt javasolják a fejlesztőknek, hogy az automata frissítések mellett vezessék be az élelmiszereknél használthoz hasonló "lejárati idő" címkét a böngészőkben, ami jó feltűnően jelezné, hogy hány biztonsági javítást hagyott ki a felhasználó, és figyelmeztetne, ha lejárt a program szavatossági ideje.