Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Linux: több szem többet lát

2004.12.16. 10:15
A forráskódok elemzésére szakosodott kaliforniai Coverity szerint az aktuális Linux kernel 5,7 millió soros kódjában 985 bug fedezhető fel, ami kiemelkedően jónak számít.
A nyílt forráskódú Linux operációs rendszer sokkal kevesebb programhibát (bugot) tartalmaz, mint az átlagos kereskedelmi szoftverek. Erre az eredményre jutott a forráskódok elemzésére szakosodott kaliforniai Coverity szoftvercég elemzése, írta a CNet.

A Coverity tanulmánya szerint az aktuális Linux kernel 5,7 millió soros forráskódjában 985 bug fedezhető fel, míg az összevethető méretű átlagos kereskedelmi szoftverekben nem ritka az 5 ezer, vagy még ennél is több programhiba.

Pozitív példa

A hibák sűrűségét tekintve a Linux igen jó rendszer, jelentette ki Setz Hallem, a Coverity ügyvezetője. A cége arra specializálódott, hogy operációs rendszerek programhibáit felderítő eszközöket fejlesszen.

Setz Hallem szerint az elemzéseik kimutatták, különösen a Linux kernel 2.6-os változata esetében, hogy a nyílt forráskódon alapuló fejlesztési folyamat biztonságos operációs rendszert eredményez.

Nem szégyen a hibaszűrés

A Coverity igyekszik hangsúlyozni, hogy nem vonták be vizsgálataikba a piacot uraló Windowst, mivel nem férnek hozzá annak forráskódjához. Más beszámolók tanulmányozása alapján viszont Hallem akár azt is aláírná, hogy a Linux egyenrangú, sőt jobb mint a Windows. A Microsoft egyelőre nem foglalt állást a kérdéssel kapcsolatban.

Hallem szerint a redmondi szoftvercég szintén használ elemző alkalmazásokat a forráskódok hibáinak leleplezésére. Véleménye szerint ennek segítségével a Microsoft képes lehet csökkenteni a rendszer hibáinak számát.