Mátyás
-6 °C
1 °C

A Panda nekiment a Browsezillának

2006.06.26. 14:35
Pornószájtok titkos látogatásával és reklámszoftver futtatásával vádolja a Panda vírusirtó cég a Browsezilla nevű böngésző készítőit. A főleg Olaszországban népszerű brózer készítői tagadják a vádakat.

A felhasználó tudtán kívül rosszindulatú reklámszoftvert telepít a gépre és titokban pornószájtokra látogat a Browsezilla nevű böngésző, állítja a vírusirtásra szakosodott Panda Software a múlt hét végén kiadott közleményében.

A csak Windows XP-n futó Browsezilla, amelyet a készítő szerint 80 000-ren használnak, és különösen Olaszországban népszerű, azzal reklámozza magát, hogy az átlagosnál is jobban vigyáz a felhasználók magánéletére és személyes adataira. A böngésző az Internet Explorerrel és a Firefox-szal ellentétben nem jeleníti meg a korábban meglátogatott oldalakat, nem használ gyorsítótárat (cahe-t) és nem jegyzi meg a beírt url-eket. A kedvenceket-könyvjelzőket sem a számítógép merevlemezén, hanem távoli szerveren tárolja a böngésző (bár a fejlesztők a szoftver bemutatójában "remote server" helyett "removed server"-t írnak ).

A pornó csak csali

A Panda szerint az egész csak álca, a Browsezillát a készítők valójában arra használják, hogy bizonyos pornószájtok látogatottságát növeljék. A telepítéskor a gépre kerülő adware, a PicsPlace egy sor szájtra látogat el anélkül, hogy a felhasználó erről tudomást szerezne, állítja a szoftvercég.

A Browsezilla fejlesztői a böngésző hivatalos szájtján tagadják a vádakat, és amennyire a rossz angolsággal megfogalmazott röpiratot érteni lehet, azt írják: "Teljes felelősségünk tudatában kijelentjük, hogy a PicsPlace nem telepíti a Browsezillát, és a Browsezilla nem telepíti a PicsPlace-t." A böngészőben található, pornószájtokra mutató linkek csak arra szolgálnak, hogy növeljék a letöltési kedvet, és egyre többen használják az új böngészőt. A Browsezilla készítői bizonyítékot követelnek a Pandátót, és ennek hiányában perelnek majd. Ők maguk készek bárki rendelkezésére bocsátani a böngésző forráskódját, azzal a megjegyzéssel, hogy ha valaki lefordítja a kódot, a létrejövő exét a Panda vírusnak nyilvánítja majd.