Bonifác
10 °C
16 °C

Britney a legjobb vírushordozó

2005.06.15. 10:15
Szexszel, pénzzel, politikával és terrorral lehet a legkönnyebben rávenni a netezőket arra, hogy tudtukon kívül rosszindulatú programot telepítsenek a gépükre. Egy biztonsági cég az elmúlt hét év e-mailben terjesztett vírusait elemezte, és összeállította a legcsalogatóbb celebek tízes listáját.

Britney Spearsre hivatkoznak a legszívesebben azok a számítógépes vírusokat terjesztő gonosztevők, akik a mit sem sejtő celebrityk népszerűségét kihasználva e-mailben próbálnak rosszindulatú programot telepíteni mit sem sejtő áldozataik komputereire. A spanyolországi székhelyű, 1990-ben alapított Panda Software biztonsági cég hét év adatait fésülte át, hogy kiderítse, melyik híresség nevével hány vírus terjedt a vizsgált időszakban. Meglepetésre Britney még a Microsoft-vezér Bill Gatest és az eluzív - más értesülések szerint halott - Oszama bin Ladent is megelőzte a tízes listán, ahol helyet kapott

Kinyírsz, mer' csak szidni bírsz

A mostanában terjedő vírusok készítői alapvetően két módszerrel operálnak: vagy egy népszerű program - operációs rendszer vagy alkalmazás - ismert hiányosságait kihasználva igyekeznek a vírust a felhasználók gépére csempészni, vagy jóval egyszerűbb eszközzel, e-mailben veszik rá a címzettet, hogy kattintson egy linkre. A hivatkozás mögött azonban a várt csámcsognivaló helyett gonoszság leselkedik, és a vírus titokban a celebszörfer gépére települ, ahonnan tovább fertőz.

Utoljára hétfőn, a Michael Jackson-per ítélethirdetése előtt indult útjára e-mailes celebvírus: a "Re: Suicidal attempt" (öngyilkossági kísérlet) tárgyú, angol nyelvű üzenet arról számolt be, hogy az ítéletre váró, hányattatott sorsú popsztár bánatában megpróbált végezni magával. Aki a további információt ígérő hivatkozásra kattintott, annak gépére a készítők egy trükkös, de nem túl eredeti módszerrel rávarázsolták a Downloader.DBR nevű programot, ezután pedig a már valóban ártalmas Dedler nevű féregvírust.

A Panda listáján az előkelő hatodik helyet elfoglaló Jacksonnak nem ez volt az első esete a vírusokkal: egy tavaly novemberi e-mail a popsztárt egy kisfiúval ábrázoló videofelvételt ígért, de helyette egy trójaival küldte meg a perverz kattintókat.

Az e-mailes celebvírus itthon sem ismeretlen jelenség, hiszen 2003-ban a hazai pornóipar büszkeségét, Maya Goldot ábrázoló képernyővédőt ígértek egy vírus terjesztői. A gyorsan terjedő programról, a MayaGold.scr-ről kiderült, hogy a legrosszindulatúbb vírusok közé tartozik: teleszemetelte a képernyőt, megbénította az egeret és működésbe hozta a megfertőzött géphez csatlakoztatott nyomtatót is.

A Panda Software tízes toplistája

1. Britney Spears #alt#
2. Bill Gates #alt#
3. Jennifer Lopez #alt#
4. Shakira #alt#
5. Oszama Bin Laden #alt#
6. Michael Jackson #alt#
7. Bill Clinton #alt#
8. Anna Kurnyikova #alt#
9. Paris Hilton #alt#
10. Pamela Anderson #alt#