Valér
4 °C
8 °C

Százhuszonöt kiberbűnözőt fogtak

2003.11.21. 15:29
A kiberbűnözés ellen indított legújabb nemzetközi akció százhuszonöt letartóztatást eredményezett, jelentette be kedden John Ashcroft, az amerikai igazságügyi miniszter. A gyanúsítottak többek között hitelkártyacsalással, kalózmásolatok gyártásával és vállalati rendszerek feltörésével foglalkoztak.
Az október elsején elindított nyomozómunka során Ghánától Dél-Kaliforniáig több mint százhuszonötezer sértettet találtak, akiket összesen százmillió dolláros kár ért. Hetven vádiratnak köszönhetően eddig százhuszonöt gyanúsítottat tartóztattak le, de további letartóztatások várhatók.

Az Egyesült Államok titkosszolgálata más országok hatóságaival együttműködve tudott ilyen sikereket elérni, írta Wired. Romániában például letartóztattak egy férfit, aki egymaga több mint ötszázezer dollárt csalt ki az internetezőktől aukciókon. A ghánai és nigériai hatóságok segítségével szintén több millió dolláros kárt okozó bűnözőket fogtak el.

"Az internetes bűnözők azt feltételezik, hogy büntetlenül megúszhatják" - mondta Ashcroft - "a névtelenséget biztosító álruháikon áthatolva bebizonyítottuk, hogy tévedtek".

Több a bejelentés

A legtöbben lopott vagy nem létező árukat próbáltak értékesíteni az aukciós weboldalakon keresztül, illetve hitelkártyaszámokat csaltak ki hamis emailekkel. Néhány gyanúsított titkos dokumentumokat lopott el kormányzati szerverekről, hitelkártyaszámokat másolt át vállalati rendszerekről és hamis számítógépes szoftvereket értékesített. Egyesek még a zaklatott gyermekekkel foglalkozó ingyenes forródrótok működését is megakadályozták.

Az akciót azért kezdeményezték, mert egyre több panasz érkezik az online bűncselekményekkel kapcsolatban. Az internetes csalásokat érintő panaszokkal foglalkozó Internet Fraud Complaint Centerbe több mint ötvennyolcezer panasz érkezett 2003 első kilenc hónapjában.