Ágnes
-5 °C
2 °C

Megtelt a Birkák Fala Vegasban

2005.08.02. 15:30
A hekkerkonferencia-szervezés jobb bulinak tűnik, mint maga a hekkerkedés: júliusban rendezték Las Vegasban a Black Hat-et, Hollandiában a What the Hack?-et, és vasárnap véget ért a tizenharmadik évét taposó, az összes közül a legrangosabb DefCon is.

"Üljön le, aki soha nem sértette meg a törvényt" - szólította fel a Las Vegas-i DefCon hekkerkonferencia résztvevőit Jim Christy, az Egyesült Államok hadügyminisztériumának kiberbűnüldözője, maga is résztvevő. A többség azonnal leült, de sokan állva maradtak, és csak hosszas habozás után fészkelődtek vissza a székükbe. "Ok, akkor most kikapcsolhatjuk a kamerákat" - tréfálkozott a hadügyi kiberügynök a BusinessWeek beszámolója szerint.

A korábbi DefCon-okhoz hasonlóan elméletileg az idei konferencia célja is az volt, hogy összehozza a számítógépes alvilág krémjét - az elithekkereket - a bűnüldözőkkel, közelítse egymáshoz álláspontjaikat és bebizonyítsa a hatóságoknak, hogy a hekkerek jó része nem kártevő, mint a krumplibogár, hanem egyenesen hasznot hajt, mint a varangyos béka.

Rablók és pandúrok

#alt#
Egy nem hivatalos logó

Huszonéves hekkerek egy csoportja a rendezvénynek helyt adó Alexis Park szálloda tetejéig mászott, hogy bebizonyítsa: az amerikai kormány által forszírozott rádiófrekvenciás azonosítókon (RFID-címkéken) tárolt adatok nemcsak hat-hét, hanem több mint húszméteres távolságból is leolvasók, így a hivatalok kiteszik az RFID-s útlevéllel felszerelt turistákat annak, hogy illetéktelenek akár a távolból is hozzáférjenek személyes adataikhoz.

Nagy sikert aratott az a beszámoló, amelyek a készpénzautomaták biztonsági hiányosságaira hívták fel a figyelmet, különösen mivel a vonatkozó előadást Robert Morris, az USA nemzetbiztonsági hivatalának volt főtudósa celebrálta. Morris azt jósolta, hogy a számítástechnikai eszközökkel végrehajtott ATM-rablás lesz a hekkerek következő aranybányája. A tudós exügynök egyébként az úgynevezett "Meet the Feds" (találkozz a szövetségiekkel) panelben jutott szóhoz FBI-os, illetve pénz- és hadügyes kollégáival együtt.

Phil Zimmermann, akit a világ a PGP titkosítószoftver feltalálójaként ismer elsősorban, azzal keltett feltűnést, hogy az internetet "bűnözéstől szennyezett nyomornegyednek" titulálta, és az emberi - felhasználói - lustaságot vádolta azokért a bűncselekményekért, amelyeket egyes hekkerek elkövetnek.

Birkák és hősök

Az egyes hekkereket viszont egyáltalán nem hatotta meg a dörgedelem: a DefCon résztvevői békés egyetértésben nyomták fel azon társaik postafiókjait, akik elővigyázatlanul a helyszínen üzemelő wifi-hotspothoz csatlakoztak. Az áldozatok nevét projektoron jelenítették meg, jelszavaikkal együtt. A Birkák Falára felkerült többek között a Cisco egyik mérnöke, az Apple több alkalmazottja és egy szórakozott harvardi professzor is.

A lúzerek mellett sztárja is volt a DefCon-nak: végig hatalmas szimpátia övezte Michael Lynnt, azt a programozót, aki nemrég nyilvánosságra hozta a Cisco routerszoftvereinek alapvető biztonsági hiányosságait. Lynnt a Cisco bírósági úton próbálta megakadályozni abban, hogy közzétegye, amit talált, de ő inkább otthagyta állását, hogy beszámolót tartson először a BlackHat-en, majd a vasárnap zárult DefCon-on.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!