Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megtelt a Birkák Fala Vegasban

2005.08.02. 15:30
A hekkerkonferencia-szervezés jobb bulinak tűnik, mint maga a hekkerkedés: júliusban rendezték Las Vegasban a Black Hat-et, Hollandiában a What the Hack?-et, és vasárnap véget ért a tizenharmadik évét taposó, az összes közül a legrangosabb DefCon is.

"Üljön le, aki soha nem sértette meg a törvényt" - szólította fel a Las Vegas-i DefCon hekkerkonferencia résztvevőit Jim Christy, az Egyesült Államok hadügyminisztériumának kiberbűnüldözője, maga is résztvevő. A többség azonnal leült, de sokan állva maradtak, és csak hosszas habozás után fészkelődtek vissza a székükbe. "Ok, akkor most kikapcsolhatjuk a kamerákat" - tréfálkozott a hadügyi kiberügynök a BusinessWeek beszámolója szerint.

A korábbi DefCon-okhoz hasonlóan elméletileg az idei konferencia célja is az volt, hogy összehozza a számítógépes alvilág krémjét - az elithekkereket - a bűnüldözőkkel, közelítse egymáshoz álláspontjaikat és bebizonyítsa a hatóságoknak, hogy a hekkerek jó része nem kártevő, mint a krumplibogár, hanem egyenesen hasznot hajt, mint a varangyos béka.

Rablók és pandúrok

#alt#
Egy nem hivatalos logó

Huszonéves hekkerek egy csoportja a rendezvénynek helyt adó Alexis Park szálloda tetejéig mászott, hogy bebizonyítsa: az amerikai kormány által forszírozott rádiófrekvenciás azonosítókon (RFID-címkéken) tárolt adatok nemcsak hat-hét, hanem több mint húszméteres távolságból is leolvasók, így a hivatalok kiteszik az RFID-s útlevéllel felszerelt turistákat annak, hogy illetéktelenek akár a távolból is hozzáférjenek személyes adataikhoz.

Nagy sikert aratott az a beszámoló, amelyek a készpénzautomaták biztonsági hiányosságaira hívták fel a figyelmet, különösen mivel a vonatkozó előadást Robert Morris, az USA nemzetbiztonsági hivatalának volt főtudósa celebrálta. Morris azt jósolta, hogy a számítástechnikai eszközökkel végrehajtott ATM-rablás lesz a hekkerek következő aranybányája. A tudós exügynök egyébként az úgynevezett "Meet the Feds" (találkozz a szövetségiekkel) panelben jutott szóhoz FBI-os, illetve pénz- és hadügyes kollégáival együtt.

Phil Zimmermann, akit a világ a PGP titkosítószoftver feltalálójaként ismer elsősorban, azzal keltett feltűnést, hogy az internetet "bűnözéstől szennyezett nyomornegyednek" titulálta, és az emberi - felhasználói - lustaságot vádolta azokért a bűncselekményekért, amelyeket egyes hekkerek elkövetnek.

Birkák és hősök

Az egyes hekkereket viszont egyáltalán nem hatotta meg a dörgedelem: a DefCon résztvevői békés egyetértésben nyomták fel azon társaik postafiókjait, akik elővigyázatlanul a helyszínen üzemelő wifi-hotspothoz csatlakoztak. Az áldozatok nevét projektoron jelenítették meg, jelszavaikkal együtt. A Birkák Falára felkerült többek között a Cisco egyik mérnöke, az Apple több alkalmazottja és egy szórakozott harvardi professzor is.

A lúzerek mellett sztárja is volt a DefCon-nak: végig hatalmas szimpátia övezte Michael Lynnt, azt a programozót, aki nemrég nyilvánosságra hozta a Cisco routerszoftvereinek alapvető biztonsági hiányosságait. Lynnt a Cisco bírósági úton próbálta megakadályozni abban, hogy közzétegye, amit talált, de ő inkább otthagyta állását, hogy beszámolót tartson először a BlackHat-en, majd a vasárnap zárult DefCon-on.