Valér
4 °C
8 °C

A Dell tagadja a kémvádat

2005.07.19. 11:35
A Dell Dimension asztali számítógépek és a Dell Inspiron noteszgépek előre telepített My Way Search Assistant segédprogramjával egyre több felhasználónak gyűlik meg a baja. A program ráakaszkodik az Internet Explorer és Netscape böngészőkre, átírja a beállításokat és elszívja a számítógép erőforrásait.
A Dell számítógépgyártó több modelljében alkalmazott My Way programcsomag a felhasználói panaszok miatt került az érdeklődés középpontjába. A Dell időközben védekezni kényszerült azon vádak ellen, hogy spyware-t terjesztene a számítógépeivel.

Mivel a kémszoftvereket minden civilizált országban közutálat övezi, a botrány pedig egyre dagad, a Dell kénytelen volt közleményt kiadni az ügyben. Eszerint a My Way keresőprogramnak nincsen köze az adatgyűjtéshez.

Tájékoztatja a partnereket

A keresőfunkciókon túl a My Way képes a felugró reklámablakok (pop-up) blokkolására, a felhasználók internetes viselkedéséről, a keresőkbe írt szavakról pedig tájékoztatja az akcióban résztvevő weboldalak tulajdonosait. Így reklámcsíkok célzott megjelenítésére nyílik lehetőség.

Mint ismeretes, a kémprogramok egyes fajtái regisztrálják és készítőikhez tovabbítják a felhasználói preferenciákat, például hogy milyen oldalakat keres fel valaki. A Dell szerint esetében erről nincsen szó, és a Dimension pc-sorozat teljesen biztonságos, írta a Securityfocus.com híroldal.

A botrányt kirobbantó néhány felhasználó ennek ellenére arról számolt be, hogy a számítógép teljesítményét jelentősen rontotta a kifogásolt program, pedig semmilyen funkcióját nem használták. A My Way saját kezű eltávolítása nehézkesnek bizonyulhat, úgyhogy a PC Hell külön oldalon tájékoztat a szükséges lépésekről.

Az informatikai biztonsági szoftverekre szakodosott Sunbelt fejlesztőcég szakértői szerint a felhasználó magánszférájára nézve aggályos a My Way programcsomag működése. Közvetlen veszélyt ugyanakkor nem jelent.