Domonkos, Dominika
18 °C
29 °C

Németországban hatástalanították a tárcsázóprogramokat

2004.03.08. 16:42
A német legfelsőbb bíróság (BGH) precedensértékű ítéletében megtiltotta a felhasználók számítógépére titokban települő tárcsázóprogramok miatt keletkező csillagászati összegű számlák kifizettetését.
Az ítélet szövege szerint a felhasználó becsapásával telepített programok hiába hívnak akár hónapokon keresztül 0190-es vagy 0900-es emelt díjas számokat.

A berlini BerliKomm távközlési cég ügyfelének nem kell a számlát kifizetnie, ugyanis az automatikus programot a tudta nélkül csempészték a gépére. Az ítélet szerint az ügyfélnek az sem kötelessége, hogy különleges védelmi intézkedésekkel vegye elejét az ilyen manipulációnak, írta a pte hírügynökség.

Kilencezer eurós számla

A BGH 3. polgári tanácsa visszautasította az érintett távközlési cég felülvizsgálati kérelmét. A cég az elsőfokú eljárásban felperesként hiába követelte a mintegy 9 ezer eurós (2,3 millió forintos) kintlevőségét, amely az emelt díjas kapcsolási díjakból halmozódott fel.

Az óriási telefonszámla úgy keletkezett, hogy egy tárcsázóprogram megváltoztatta a számítógép beállításait. Így az eredeti internetes betárcsázó szám helyett folyamatosan egy drága 0190-es számot hívott a felhasználó.

Azt hitte, majd gyorsabb lesz

A tárcsázóprogram ráadásul aljas trükkel került a számítógépre: az alperes fia ugyanis letöltött az internetről egy fájlt, amely gyorsabb adatátvitelt ígért.

Valójában azonban egy tárcsázó települt a gépre. A program által végzett módosítások akkor is érvényben maradtak, amikor magát a haszontalan fájlt letörölték a merevlemezről. A hívószám manipulációja a számítógép normális használata mellett nem volt észrevehető.

Számoljon el a szolgáltatóval

A BGH által megerősített másodfokú ítélet szerint a Berlikomm ilyen esetekben csak olyan összegű díjat követelhet, amely egy normál díjas hívás során keletkezik.

A bírók kifejtették, hogy a BerlinKommnak vállalnia kell a felelősséget a 0190-es szám üzemeltetőjének eljárása miatt. Az alperes ezen kívül a keletkezett kára csökkentésére jogosult, amelyet az emelt díjas telefondíjakból vonnak le. A bruttó számlának olyannak kell lennie, mintha a tárcsázóprogram fel sem került volna a gépre.

Az idegen díjat nem kérhetik

Az ISDN-kapcsolat nyújtását és használatát leíró szerződés nem tér ki ilyen esetekre, állapította meg a BGH tanácsa az irat bekérése után. A vállalat általános üzleti feltételeiből és a távközlési ügyfelek védelmét biztosító jogszabályból (Telekommunikations-Kundenschutzverordnung, TKV) az következik , hogy az ügyfélnek nem kell fizetnie a vonalán idegen harmadik személy által okozott hívásdíjakért.

A bíróság kijelentette, hogy a Berlinkommnak vállalnia kell a 0190-es számokkal való visszaélésből keletkező kockázatot, hiszen a drága hívásdíjak egy része egyébként is az ő kasszáját gyarapítja.