Piroska
-2 °C
5 °C

Titokzatos hálózati támadások

2006.03.21. 11:00
Az elmúlt hetekben egy sor szokatlan támadás történt nagy internetes szerverek ellen. Az amerikai VeriSign szokatlan lefutású túlterheléses (Denial of Service, DoS) támadásokról számolt be.

Rendes esetben az internetes DoS-támadások során lekérdezések árasztják el a megtámadott szervereket, így azok összeomlanak. A hackerek a támadás kivitelezéséhez eltérített számítógépek ármádiáját, úgynevezett botnetet használnak.

A támadók viszont ez alkalommal szokatlan módszert választottak. Nem az adott szervert vették célba a lekérdezésekkel, hanem a hálózati nevet kezelő DNS (Domain Name System) szervert. Mivel az adatcsomagok feladói címzése hamis volt, a válaszok a semmibe futottak, és így a szokott adatforgalom 63-szorosát generálták.

Kénytelenek bővíteni

A VeriSign szakértőit meglepte a támadás hevessége, hiszen az attak a csúcspontján kereken 32 ezer DNS-szervert érintett. Statton Sclavos, a VeriSign ügyvezetője megerősítette, hogy a támadás összesen mintegy 1500 céget érintett. A DoS-roham okairól és hátteréről nem tudni semmit.

A jövőbeli támadások kezelésére a VeriSign kénytelen beruházni nagyobb számítási kapacitásba és sávszélességbe, idézte a Testticker.de híroldal Ken Silva, a vállalat vezető biztonsági mérnökének szavait. A szakértő szerint hasonló lépésre kényszerülhetnek a DNS-szerverek üzemeltetői.

A Symantec néhány héttel ezelőtt kiadott féléves biztonsági elemzésében a DoS-támadások jelentős megugrásáról számolt be. A Threat Report szerint hat hónap leforgása alatt a korábbihoz képes 51 százalékkal több túlterheléses támadás történt.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft