Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Az 'elektronikus dzsihád' elhalasztva

2004.08.26. 12:32
IT-biztonsági szakértők jelentése szerint csütörtökön indult volna az "elektronikus dzsihád" jelentős izraeli szerverek ellen, amely egyes források szerint akár az "internet végét" jelenthette volna, írja a News.com. Az Arbor munkatársa vaklármának tartja a bejelentést, a Kaspersky antivírus cég pedig halálosan komolyan veszi.
Az online támadásról a Novosztyi orosz hírügynökség adott hírt először kedden, Eugen Kasperskyre, a moszkvai Kaspersky antivírus vállalat vezetőjére hivatkozva. A cégvezető közleményében figyelmeztette a nyilvánosságot, hogy szélsőséges aktivisták különböző webszájtokon augusztus 26-ra, csütörtökre hirdették meg az "elektronikus dzsihád"-ot, a számtalan jelentős webszerver elleni összehangolt támadást.

Nincs előjele a dzsihádnak

Más szakértői csoportok azonban úgy vélik túlságosan nagy volt a bejelentés körüli felhajtás, és tulajdonképpen semmilyen jel nem utal a támadásra.

"A nagy támadások körüli hírverés rendszerint rengeteg embernek ad alkalmat arra, hogy azt mondja: 'Ez az, csapjunk egy nagy partit, és támadjunk meg minél több webszájtot'", mondta Jose Nazario, az Arbor Networks biztonságtechnikai vállalat szakértője azzal kapcsolatban, hogy a támadások előkészítésekor és a támadás hírére rendszeresen megnövekszik az online aktivitás. Azonban Nazario szerint - az orosz bejelentés ellenére - jelenleg semmilyen előjel nem mutat a készülődésre. "Semmiről nem hallottunk, egyáltalán semmi nem mutatja, hogy egy nagy horderejű támadásra kellene számítanunk", fogalmazott.

Kaspersky hisz a bejelentésben

Ennek ellenére a vírusirtó szoftvereket gyártó Kaspersky cég vezetője szerdán is megnyilatkozott vállalata szájtján az "elektronikus dzsiháddal" kapcsolatban, a VirusList.com-on. "Nem ez az első eset, hogy szóba kerül az "elektronikus dzsihád". Találkoztunk már ezzel a fogalommal, amikor rasszista emailek tömkelege árasztotta el a levelezőrendszereket, és számtalan izraeli szájtot csúfítottak el", fogalmazott Eugen Kaspersky.

Korábban is előfordult

2002 novemberében a Simon Wiesenthal Center hívta fel a figyelmet arra, hogy egy szélsőséges csoport "elektronikus dzsihád"-ot jelentett be izraeli webszájtok ellen. Hasonló az az egy évvel ezelőtti eset is, amikor szintén IT-biztonsággal foglalkozó szakértők figyelmeztették a júzereket, hogy egy csoport webszájtelcsúfító versenyt hirdetett. A 2001-ben zajló kínai és amerikai hackerek közötti összecsapás is komoly következményekkel zárult, több száz weboldalt rongáltak meg.

A Symantec óvatos

Hasonló támadások a mai napon egyelőre valóban nem történtek, de a nagyobb webszájtok magasabb szintű biztonsági intézkedésekkel védekeznek.

Oliver Friedrichs, a Symantec munkatársa egyetért Nazarióval abban, hogy túlzott a felhajtás, de ennek ellenére úgy véli, továbbra is figyelni és elemezni kell a helyzetet. "A mai napon valóban nincs nagyobb veszély, mint a hét többi napján, ugyanakkor akár egy perc elég ahhoz, hogy a tragédia bekövetkezzen", fogalmazott és hozzátette, ennek érdekében óvatosabbak lesznek a következő hetekben.