Piroska
-2 °C
5 °C

Vonalkódot kapnak a páciensek

2004.06.09. 11:00
A brit kórházak betegazonosító karszalaggal akarják csökkenteni a gyógyszerekkel kapcsolatos tévedések számát. A vonalkódon alapuló új rendszert először a londoni Charing Cross kórházban próbálják ki.
A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb felmérése szerint a kórházakban igencsak rosszul működik a betegek gyógyszerrel való ellátása, mivel a páciensek az esetek öt százalékában vagy később, vagy egyáltalán nem kapják meg a felírt adagokat. Szerencsére a tévedéseknek általában nincs káros hatása, és a probléma a londoni Charing Cross kórházban tesztelt vonalkódos rendszerrel valószínűleg könnyen megelőzhető.

Automatizált patika

A legtöbb brit kórházban eddig is vonalkódot használtak a kórlapokon a mérési eredmények követésére, a forradalmian új rendszerben azonban maguk a páciensek is vonalkódos azonosítót kapnak. A vizitelő nővérek csak beolvassák a karszalagra nyomtatott kódot, és az intelligens gyógyszerszállító kocsi automatikusan kiadja az orvos által felírt tablettákat.

A kórházban az orvosok számítógépen írják fel a dózisokat, és szállítókocsi a kórház legfőbb gyógyszerraktárában ez alapján tölti fel a készleteit.

Biztonságos adagok

"Pontosan úgy azonosítjuk a betegeket, ahogy a boltosok az árukat, ezért eleinte aggódtunk, hogy a páciensek miként fogadják a rendszert. Szerencsére a többségük örült az újításnak, a rendszer által nyújtott biztonságnak" - mondta Ann Jacklin, a Charing Cross kórház vezető gyógyszerésze a BBC-nek.

Az egyesült államokbeli MDG Medical által kifejlesztett rendszert tavaly építették ki a londoni kórházban, de csak most kezdték el a tesztelését. A kórház hivatalnokai megvizsgálják, hogy csökken-e a gyógyszerek kezelésével kapcsolatos hibák száma, illetve figyelni fogják a rendszer működtetésének a költségeit. Az első eredmények egy év múlva várhatók.