Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Kémprogramot kínál cégvezetőknek az ASVA

2005.06.15. 13:55
Az ASVA alapítvány Filmhalász néven új, ingyenes számítógépes programot fejlesztett, amelynek segítségével a cégvezetők figyelemmel kísérhetik, hogy alkalmazottaik milyen adattartalmakat töltenek le az internetről. Az alapítvány vezetője szerint jogilag azért nem aggályos a megfigyelés, mert a cégvezetők szólnak az alkalmazottaknak a program bevezetése előtt. Az adatvédelmi biztos épp az ellenkezőjét állítja, véleménye szerint törvényellenes a szoftver, ugyanis a tájékoztatás nem egyenlő a hozzájárulással.

"A FilmHalász korszerű tartalomvizsgáló és -szűrő szoftver, amellyel Ön hatékonyan megvédheti vállalatát az illegális letöltésektől, a céges hálózat munkaállomásain tárolt jogsértő tartalomtól, és az ezzel járó erkölcsi és jogi következményektől. A program intelligens elemzője könnyedén átlát az ismert megtévesztéseken, tényleges tartalmuk szerint osztályozza a fájlokat, és megbízhatóan, rendszeresen, automatizáltan végzi az ellenőrzést az összes kívánt hálózati helyen" - ajánlják a programot az Filmhalász oldalán.

'Rendet teremtünk!'

A Filmhalász az összes audiovizuális kiterjesztést, és a tömörített, filmes adattartalmakat is felismeri a céges hálózaton. Az IT News.hu beszámolója szerint telepítése során a szoftver automatikusan felkerül minden terminálra, a kliens pedig arra a gépre, amelyet kijelölnek. Ez a gép folyamatosan kapja az információt a hálózaton megforduló tartalmakról, így a vezető a saját gépéről bármikor láthatja, mely gépeken vannak filmek. A programban állítható, hogy mekkora adattömeg letöltése esetén jelezzen.

"Az a célunk, hogy rendet teremtsünk és segítsük a cégvezetőket a lehetséges galibák elkerülése miatt " - mondta Kálmán András, az ASVA vezetője az Indexnek.

Az akció kedden indult, de egyelőre kisebb érdeklődés övezi, mint amire az alapítvány vezetése számított. "Az eddigi visszajelzések alatta vannak az előzetes elvárásnak. Ötszáz lemezt gyártattunk le, de eddig csak tizenvalahányan igényeltek" - mondta Kálmán András. A díjmentes szoftvert az asva@asva.hu email-címen kérhetik a vállalatok.

Az adatvédelmi biztos szerint aggályos

Feltételezésünkre, hogy a cégek esetleg azért nem lelkesednek az ötletért, mert a megfigyelést és a számítógépre mentett tartalmak monitorozását etikailag aggályosnak tartják, Kálmán András így válaszolt: "Adatvédelmi szempontból jogilag rendben van a szoftver, felhívtuk a cégvezetők figyelmét, hogy tájékoztassák munkatársaikat és alkalmazottaikat a program bevezetéséből."

Péterfalvi Attila, adatvédelmi biztos az Indexnek azt mondta, az alkalmazottak tájékoztatása nem elegendő, és nem egyenlő azzal, hogy a dolgozó hozzá is járul számítógépe megfigyeléséhez. "Személyes adatnak minősül, hogy valaki milyen internetes oldalakat látogat, ahogy az is, hogy mit tárol számítógépén. Ha a cégvezetés nem zárta ki, hogy az alkalmazott magáncélra is használhatja az internetet, akkor egy ilyen megfigyelés törvényellenes. Abban az esetben van joga ellenőrini, ha hivatalosan kizárta az internet magáncélú felhasználását" - mondta az adatvédelmi törvényre hivatkozva.

Céges megfigyelés

A Filmhalász oldalán 'A cégvezetők felelősége' című levélben Kálmán András megfogalmazza azokat a feltételeket, amelyek értelmében a cég felelősnek tekinthető a céges hálózaton tárolt illegális tartalmak miatt. Eszerint a Filmhalász azért fontos, mert amennyiben a cég működési szabályzatában nem szerepel, hogy az alkalmazottak magáncélokra is használhatják az internetet, akkor az illegális letöltés a vezetők felelőssége.

De nem ez az egyetlen levél, az ASVA-vezetőtől, egy másikban arra figyelmezteti a cégvezetőket, hogy óvakodniuk kell a cégen belüli jogsértő magatartástól. "A jogsértések társadalmi problémát jelentenek, ezért megszüntetésük mindenki érdeke. Különösen azon cégek és cégvezetők érdeke, ahol a munkavállalók letöltenek. Abban az esetben pedig, ha Ön mint a cég vezetője tud az alkalmazottak általi illegális letöltésekről, az Ön felelőssége, hogy tegyen ez ellen valamit, és ezzel elkerülhetőek legyenek az esetleges polgári jogi és büntetőjogi eljárások. A cég nyilvánvalóan nem azért biztosít Internet-hozzáférést a munkavállalóinak, hogy azt kihasználva magáncélra műveket töltsenek le a világhálóról" - fogalmaz.

A tárhely-szolgáltatóknak nem kellett a Filmhalász

Az alapítvány az akció kezdete előtt felmérte a szoftverrel kapcsolatos igányeket. "tíz céget kerestünk meg, akikről hallottuk, vagy sejtettük, hogy méretükből kifolyólag lehet ilyen jellegű problémájuk. Tudjuk, hogy a cégeken belül létezik ez a probléma, letöltenek, sőt, filmklub-szerűen terjesztik is egymás között a szerzői jogvédelem alatt álló filmeket. Internetes tárhelyszolgáltatókat is megkerestünk a program ötletével, de ők mereven elzárkóztak" - mondta Kálmán András.