Konrád
8 °C
26 °C

Kritikus biztonsági rést javít a Firefox frissítése

2006.04.14. 16:15
A Firefox 1.5.0.2 és 1.0.8 verziójú változatai az elődeik kritikus hibáját javítják. A fejlesztők szerint a Firefox 1.0.x-nek nem lesz több változata.

Két új karbantartási frissítéssel javítják ki a fejlesztők a Mozilla Firefox böngésző néhány kritikus biztonsági rését, illetve több apró hibáját. Az aktuális 1.5.0.2-es verzió mellett elkészült a régi 1.0.x-es sorozat utolsónak szánt tagja, a Firefox 1.0.8.

A Firefox új változatain kívül frissítést kapott a régi Mozilla-Suite utóda. A Seamonkey 1.0.1 ugyanazokat a hibákat javítja ki, mint amelyeket az új Firefoxok. A Mozilla-Suite számára a következő napokban szintén frissítés jelenik meg, írta a WinFuture híroldal.

Ez alkalommal tényleg ez lesz az utolsó, fogadkoznak a projekt illetékesei. Ezt követően befejeződik a hivatalos terméktámogatás a Mozilla és a Firefox 1.0.x-sorozat számára.

Bekavar a stílus

A Mozilla-projekt oldalán az Firefox 1.5.0.2 esetében összesen hét biztonsági vonatkozású frissítést sorolnak fel. Ezek közül ötöt kritikusnak minősítettek a fejlesztők. Megszüntették a DHTML-kóddal kapcsolatos, a böngészőt lefagyasztó és így adott esetben védtelenné tevő problémák egész sorát.

A weboldalak megjelenítését meghatározó CSS (Cascading Style Sheets) stílusleíró nyelvvel kapcsolatban egy hibásan definiált változó okozott problémát. Ártalmas kód futtatását teheti lehetővé a js_ValueToFunctionObject() JavaScript funkció. Kritikus besorolást kapott a nyomtatási előnézet (Print Preview) funkció, amely a jogosultságok átugrását teszi lehetővé.

Automatikusan is frissít

A szoftver stabilitását javító további beavatkozások, így a bugok kijavítása mellett a Firefox 1.5.0.2 néhány új funkciót is kínál. A legfontosabb ezek között, hogy első alkalommal bukkan fel a támogatott operációs rendszerek között az Intel-alapú Macintoshok.

A Firefox 1.5.0.2 és 1.0.8 ingyenesen letölthető a Mozilla projekt weboldaláról, Windows, Linus és Mac OS X-re való változatokban. Akinek már az aktuális 1.5.x-ös sorozatot használja, a teljes letöltés helyett a böngészőből is indíthatja a szoftverfrissítés funkciót.

Az így letöltendő fájl mérete az operációs rendszertől függ, Windows esetében közel 560 kB. Az angol mellett a 37 nyelvi változat frissítése is elkészült.