Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A foci-vb-re időzítenek a vírusírók

2006.05.16. 10:30
A német Szövetségi Információtechnológiai Biztonsági Hivatal elnöke a futball-vb idejére időzített vírusok és más kártevő programok veszélyére hívta fel a figyelmet. Egy trójait telepítő levél már terjed.

A 7. alkalommal, Berlinben megrendezett adatvédelmi kongresszuson tartott felszólalásában Udo Helmbrecht, a német Szövetségi Információtechnológiai Biztonsági Hivatal (BSI) elnöke a futball-világbajnokság idejére időzített kártevő programok veszélyére figyelmeztetett.

Helmbrecht utalt arra, hogy a hasonló világesemények idején a vírusírók mindig megkísérelnek "témába vágó" csatolt fájlokat szerkeszteni a művükhöz, írta a Golem.de híroldal.

Május elején máris felbukkant egy olyan trójai program, amely állítólagos vb-meccsmenetrenddel csábítja a futballrajongókat. Baden-Württemberg tartomány bűnügyi rendőrsége közleményben figyelmeztetett a csalóka emailekre.

Ez nem a játékterv

A "Fußball Weltmeisterschaft 2006 in Deutschland" (2006-os futball-világbajnokság Németországban) tárgysort viselő levél a sportesemény teljes játéktervét ígérte, amelyet a "mellékelt önkicsomagoló Excel fájlban" lehet megtekinteni. Az ígéretes szövegű levélhez csatolt googlebook.exe fájlra kattintva viszont a felhasználók trójai behatoló programot telepítettek a gépükre.

A BSI azonnal bekapcsolódott az ügy felderítésébe. Az első vizsgálatok szerint a trójai által ellopott adatokat összegyűjtő szerver az USA-ban található, ezért az FBI-t is bevonták a nyomozásba.

A Németországban megrendezett világbajnokság közeledtét, illetve a jegyek körüli mizériát már 2005-ben megpróbálta kiaknázni egy virtuális kártevő. Akkor a féregvírus a hivatalos jegysorsolás értesítőjének álcázta magát.