Géza
-12 °C
-4 °C

Hazavágja a mobilt az új trójai

2005.04.07. 11:00
Elég egy hibás fontkészlet telepítése, és búcsút mondhatunk drága mobiltelefonunknak. A Fontal nevű trójai eltávolítható, de nem szabad pánikszerűen újraindítani.

Az F-Secure munkatársai szerint a napokban fölfedezett Fontal - a többi mobilos trójaihoz hasonlóan - csak a Symbian Series 60 operációs rendszert használó okostelefonokat veszélyezteti. A digitális kártevő szerencsére nem terjed magától, és csak a felhasználó beavakozásával települ a készülékre.

Mivel a szakértők szerint a fertőző fájlt irc csatornákon vagy fájlcserélő rendszereken lehet beszerezni, csak ismert helyről származó, legális programok telepítését javasolják.

A Fontal egy hibás fontkészlet telepítésével megakadályozza a készülék következő újraindítását, ezért fertőzés gyanúja esetén véletlenül sem szabad a kikapcsoló gomb irányába nyúlkálni, jobb nyugton maradni. A Fontal az alkalmazáskezelő programot is működésképtelenné teszi, ami megnehezíti a kártevő eltávolítását. Az F-Secure szerint vagy a telefon formatálásával, vagy egy másik fájlkezelő programmal lehet eltávolítani a kártevőt.