Huba
17 °C
33 °C

Mindig bejelez a kamu vírusirtó

2006.07.22. 20:33
Használhatatlan placebó lehet a magyar Furkó Antivírus nevezetű szoftver. A program demója minden indításkor vírusok jelenlétére figyelmeztet, és a 3000 forintos teljes változat megvásárlására biztat.

Valódi vírusokat és spywareket aligha lehet fogni a Furkó Antivírus nevű programmal, amelynek demóváltozatát a készítő weboldala szerint már 25 ezer példányban töltötték le, írta a hwsw.hu híroldal. A demó ráadásul a leírása szerint is csak észleli a kártevők jelenlétét, leszedni őket nem tudja.

A program regisztrálása 3000 forintba (az angol változatban 19,95 dollárba, körülbelül 4350 forintba) kerül. A pénzt és a program által feldobott érvényesítő kódot "rózsaszín csekken" lehet eljuttatni a Biharnagybajomban élő fejlesztőnek. A regisztrálással "örökös frissítés" jár, állítja a programban és az oldalán Furkó Tamás.

Mindig van probléma

A demóváltozat minden indításkor vírusok jelenlétére figyelmeztet a memóriában. Ez a felugró ablak alighanem fixen bekötött, mintha üzletet fellendítő funkció akarna lenni. A program futtatás közben semmit nem talál, kivéve ha a Windows rendszerkönyvtárat is végigfuthatja.

A hwsw.hu munkatársainál a program úgy találta, hogy a win87em.dll állomány W32 Spyware kártevővel, a winbrand.dll pedig OsAll Bios Killer kártevővel volt fertőzött. A mi tesztünkben a win78em.dll, a winbrand.dll és a winfax.dll állományokat kapta el a W32 Spyware, a winhttp.dll pedig W32 Adware jeleit mutatta magán.

Kamu a frissítés

Az érintett fájlok más vírusirtók szerint tiszták, sőt a Furkó Antivírus más könyvtárba téve már meg se találja őket. A hwsw.hu által preparált, csakugyan fertőzött számítógépen szintén nem talált a program semmit a kamu találatokon kívül.

Az "5 csillagos értékelésű nagyon gyors és hatékony antivírus szoftver" felajánlja a lehetőséget a frissítésre. Ekkor egy 137 kilobájtos virdat.dat fájl töltődik le innen. A program hatékonysága azért nem fog megugrani a művelettől, mert a fájl a hwsw.hu szerint a kiváló Moorhuhn2 játék egyik DLL fájlja, simán átnevezve.

Az eredetileg telepített fájlokban sincsen sok köszönet, a data.dat valójában egy MP3 fájl egy EA Sports játékból, a 24 kilobájtos virdat.dat pedig egy RAR állományként töltötte leánykorát.

Eltűnnek az oldalak

Cikkünk írása közben, pénteken koradélután sorban tűntek el a Furkó Antivírust terjesztő eredeti oldalak. Így az utolsók között tölthettük le a 699 kilobájtos furko_antivirus_telepito.exe programot, miután működésképtelennek bizonyult az angol nyelvű furko_antivirus_setup.exe.

Az oldalak készítői mindent megtettek azért, hogy feljebb kerüljenek a keresők találati listáin. Mint a Google-ban tárolt változat forráskódjából kitűnik, több százszor írták bele az antivírus és anti-virus szókapcsolatokat, de nem maradt ki a szex és a pina sem.

Nincs kommentár

A placebó biztonsági szoftver továbbra is fent van számos shareware gyűjteményben, így többek közt a Topshareware.com, a ZDNet.co.uk, a Download.com, a Hotlib.com és a Freewareseek.com valódi antivírus alkalmazások között kínálja letöltésre.

Természetesen megpróbáltuk felhívni a Furkó Antivírus fejlesztőjét, Furkó Tamást, de a programban megadott mobilszám hangpostára vezet. A hwsw.hu szerencsésebb volt annyiban, hogy még keresztkérdéseket tudott feltenni a kamu vírusirtó készítőjének, aki pár perces magyarázkodás után rövid úton lezárta a beszélgetést.