Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Mindig bejelez a kamu vírusirtó

2006.07.22. 20:33
Használhatatlan placebó lehet a magyar Furkó Antivírus nevezetű szoftver. A program demója minden indításkor vírusok jelenlétére figyelmeztet, és a 3000 forintos teljes változat megvásárlására biztat.

Valódi vírusokat és spywareket aligha lehet fogni a Furkó Antivírus nevű programmal, amelynek demóváltozatát a készítő weboldala szerint már 25 ezer példányban töltötték le, írta a hwsw.hu híroldal. A demó ráadásul a leírása szerint is csak észleli a kártevők jelenlétét, leszedni őket nem tudja.

A program regisztrálása 3000 forintba (az angol változatban 19,95 dollárba, körülbelül 4350 forintba) kerül. A pénzt és a program által feldobott érvényesítő kódot "rózsaszín csekken" lehet eljuttatni a Biharnagybajomban élő fejlesztőnek. A regisztrálással "örökös frissítés" jár, állítja a programban és az oldalán Furkó Tamás.

Mindig van probléma

A demóváltozat minden indításkor vírusok jelenlétére figyelmeztet a memóriában. Ez a felugró ablak alighanem fixen bekötött, mintha üzletet fellendítő funkció akarna lenni. A program futtatás közben semmit nem talál, kivéve ha a Windows rendszerkönyvtárat is végigfuthatja.

A hwsw.hu munkatársainál a program úgy találta, hogy a win87em.dll állomány W32 Spyware kártevővel, a winbrand.dll pedig OsAll Bios Killer kártevővel volt fertőzött. A mi tesztünkben a win78em.dll, a winbrand.dll és a winfax.dll állományokat kapta el a W32 Spyware, a winhttp.dll pedig W32 Adware jeleit mutatta magán.

Kamu a frissítés

Az érintett fájlok más vírusirtók szerint tiszták, sőt a Furkó Antivírus más könyvtárba téve már meg se találja őket. A hwsw.hu által preparált, csakugyan fertőzött számítógépen szintén nem talált a program semmit a kamu találatokon kívül.

Az "5 csillagos értékelésű nagyon gyors és hatékony antivírus szoftver" felajánlja a lehetőséget a frissítésre. Ekkor egy 137 kilobájtos virdat.dat fájl töltődik le innen. A program hatékonysága azért nem fog megugrani a művelettől, mert a fájl a hwsw.hu szerint a kiváló Moorhuhn2 játék egyik DLL fájlja, simán átnevezve.

Az eredetileg telepített fájlokban sincsen sok köszönet, a data.dat valójában egy MP3 fájl egy EA Sports játékból, a 24 kilobájtos virdat.dat pedig egy RAR állományként töltötte leánykorát.

Eltűnnek az oldalak

Cikkünk írása közben, pénteken koradélután sorban tűntek el a Furkó Antivírust terjesztő eredeti oldalak. Így az utolsók között tölthettük le a 699 kilobájtos furko_antivirus_telepito.exe programot, miután működésképtelennek bizonyult az angol nyelvű furko_antivirus_setup.exe.

Az oldalak készítői mindent megtettek azért, hogy feljebb kerüljenek a keresők találati listáin. Mint a Google-ban tárolt változat forráskódjából kitűnik, több százszor írták bele az antivírus és anti-virus szókapcsolatokat, de nem maradt ki a szex és a pina sem.

Nincs kommentár

A placebó biztonsági szoftver továbbra is fent van számos shareware gyűjteményben, így többek közt a Topshareware.com, a ZDNet.co.uk, a Download.com, a Hotlib.com és a Freewareseek.com valódi antivírus alkalmazások között kínálja letöltésre.

Természetesen megpróbáltuk felhívni a Furkó Antivírus fejlesztőjét, Furkó Tamást, de a programban megadott mobilszám hangpostára vezet. A hwsw.hu szerencsésebb volt annyiban, hogy még keresztkérdéseket tudott feltenni a kamu vírusirtó készítőjének, aki pár perces magyarázkodás után rövid úton lezárta a beszélgetést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?