Letartóztatták a 'háborús vírus' készítőjét

2003.03.26. 14:50
Svéd sajtóértesülések szerint az ország hatóságai kihallgattak egy személyt, akit azzal vádolnak, hogy ő írta és indította útjára a Ganda féregvírust.
A vírus, amely képernyőkímélő alkalmazásnak adja ki magát, kémműholdak Irakról készített felvételeit ígéri a gyanútlan felhasználóknak. A vírus a múlt héten okozott feltűnést, amikor lassan terjedni kezdett.

A svéd Tidningen Angermanland napilap arról számol be, hogy a svéd rendőrség az ország keleti részében átkutatta egy meg nem nevezett gyanúsított házát. A hatóságok a helyszínről számítógépes berendezéseket szállítottak szakértői vizsgálatra.

Vállalta művét

A lap idézi Torbjörn Ull rendőrségi informatikai szakértőt, aki szerint a gyanúsított elismerte, hogy köze volt a vírus elkészítéséhez.

Carole Theriault, a Sophos antivírus szakértője a The Registernek azt nyilatkozta, hogy a vírusban elrejtett üzenet nagyban segíthetett a rendőrségnek azonosítani a fő gyanúsítottat.

A Ganda féregvírus email útján terjed, angol és svéd nyelvű subject sorokat és levélszövegeket variálva. A vírustól különösen sok számítógép fertőződött meg Svédországban. Ennek oka az lehet, hogy hamis biztonságérzetet nyújtott a felhasználóknak a vírusok által gyakran használt angol helyett svédül megírt levél.

Az önterjesztő féregvírus ebben az esetben is a Windows alapú PC-ket támadja. A Ganda féregvírus leírása a nagyobb vírusírtó cégek honlapján megtalálható.

A Klez virulensebb

A MessageLabs egyébként arról számolt be, hogy Nagy-Britanniában a féregvírus mérsékelt jelenléte érzékelhető. Március 16. óta 1050 példányát szűrték ki, ami csupán egy százaléka a Klez vírus által az első néhány napban generált forgalomnak.

A Ganda mindenekelőtt a háborús témája és nem a veszélyessége miatt keltett feltűnést. Bár a MessageLabs nem fejelti el megemlíteni, hogy a vírus képes a vírusirtó alkalmazások kiiktatására, a PC-n pedig apróbb hibákat okoz.  • Hírek
  • Hírek