Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Súlyos biztonsági rés a Google Desktopban

2007.02.21. 11:09
A személyi számítógépen való keresgélést is megkönnyíti a Google Desktop. Egy nemrégiben felfedezett biztonsági rés azonban illetéktelenek számára is lehetővé tette a személyes fájlok nézegetését.

Akár illetéktelenek is behatolhattak és szabadon garázdálkodhattak azoknak a gépein, akik használják a Google Desktop asztali szoftvert, állapította meg a Watchfire biztonsági cég elemzése.

A Google Desktop, mely a felhasználó számítógépén tárolt különféle adatokat (fájlokat, emaileket, csetbeszélgetéseket) indexeli és teszi kereshetővé, 2004-es indulása óta több millió felhasználóval rendelkezik világszerte.

A biztonsági cég állítása szerint azonban a Desktop hibája lehetővé tette az úgynevezett szájtközi scripting-támadást, melynek során a hekkerek betörve a gépre, hozzáférhettek a felhasználó minden számítógépen tárolt adatához.

A Watchfire szerint egy ilyen támadást sem a tűzfal, sem pedig a vírusirtó programok nem észlelnék. A cég még január elején tájékoztatta a Google-t a hibáról, melyet állítólag február elsejére javítottak ki. A Google részéről azt nyilatkozták, hogy mivel a Google Desktop automatikusan frissül, a felhasználóknak semmit nem kell tenniük annak érdekében, hogy a biztonságosabb verzióra váltsanak.

A szakértők szerint ugyanakkor azzal, hogy egyre több asztali szoftver kapcsolódik a világhálóra, az asztali gépek sérülékenysége is növekszik.