Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Súlyos biztonsági rés a Google Desktopban

2007.02.21. 11:09
A személyi számítógépen való keresgélést is megkönnyíti a Google Desktop. Egy nemrégiben felfedezett biztonsági rés azonban illetéktelenek számára is lehetővé tette a személyes fájlok nézegetését.

Akár illetéktelenek is behatolhattak és szabadon garázdálkodhattak azoknak a gépein, akik használják a Google Desktop asztali szoftvert, állapította meg a Watchfire biztonsági cég elemzése.

A Google Desktop, mely a felhasználó számítógépén tárolt különféle adatokat (fájlokat, emaileket, csetbeszélgetéseket) indexeli és teszi kereshetővé, 2004-es indulása óta több millió felhasználóval rendelkezik világszerte.

A biztonsági cég állítása szerint azonban a Desktop hibája lehetővé tette az úgynevezett szájtközi scripting-támadást, melynek során a hekkerek betörve a gépre, hozzáférhettek a felhasználó minden számítógépen tárolt adatához.

A Watchfire szerint egy ilyen támadást sem a tűzfal, sem pedig a vírusirtó programok nem észlelnék. A cég még január elején tájékoztatta a Google-t a hibáról, melyet állítólag február elsejére javítottak ki. A Google részéről azt nyilatkozták, hogy mivel a Google Desktop automatikusan frissül, a felhasználóknak semmit nem kell tenniük annak érdekében, hogy a biztonságosabb verzióra váltsanak.

A szakértők szerint ugyanakkor azzal, hogy egyre több asztali szoftver kapcsolódik a világhálóra, az asztali gépek sérülékenysége is növekszik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!