Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Goner, az e-mail vírus Mikulásra

2001.12.07. 17:06
Ismét új barátot üdvözölhetünk a levelesládánkban. Tegnap, december 4-én, két nappal Mikulás előtt fedezték fel a Visual Basic-ben írt Goner névre hallgató féregvírust, amely közelmúltbeli rokonainak döntő többségéhez hasonlóan e-mail útján terjed, mégpedig igen gyorsan.
A féreg Outlook emil üzenetben terjeszti magát, mint GONE.SCR csatolt állomány. Hogy ne legyen ilyen egyszerű a történet, ha a fertőzött gépen telepítve találja az ICQ Instant Messangert, akkor ezen keresztül is elterjed. És még nincs vége. Az IRC csevegő csatornákat is használhatja, ehhez néhány scriptet (utasításcsomagot) helyez el a kliens megfelelő könyvtárába, és ezek segítségével szaporítja magát.

A Goner nem elégszik meg ennyivel, önmaga sokszorosításán kívül is vannak céljai. Megpróbál törölni biztonsági programokat (tűzfalakat és anti-vírus szoftvereket) a fertőzött számítógép rendszeréből. Ez, bár nagyon súlyosnak tűnhet, a vírus terjedését nem segíti közvetlenül, inkább más vírusok és fenyegetések számára teszi védtelenebbé a rendszert.

Hogy leplezze magát, futás közben egy párbaszéd ablakot jelenít meg, üdvözletekkel és némi animációval, majd kisvártatva elénk lök egy hamis hibaüzenetet a következő szöveggel:

"Error While Analyze DirectX!"

Mai napra rendelt jótanácsunk tehát: ne nyisd meg a GONE.SCR csatolt állományt, ha netán megérkezett hozzád egy barátságos kinézetű üzenetben! További információt a különféle antivírus cégek honlapjain találsz, például:
http://www.f-secure.com/v-descs/goner.shtml
http://securityresponse.symantec.com