Jegyet próbáltak javítani a gimnazista hackerek

2003.03.10. 16:35
Hat kaliforniai gimnazistát függesztettek fel, mert betörtek az iskola számítógépes rendszerébe és megpróbálták kijavítani a jegyeiket - adta hírül a Siliconvalley.com.
A fremonti Mission San Jose High School szinte minden diákja kitűnő eredményekkel büszkélkedhet. Páran azonban úgy gondolták, hogy nem elég jók a jegyeik és ezért betörtek az iskola nyilvántartási rendszerébe és megváltoztatták azokat.

Sebezhető iskolai szoftver

Kew Stuart igazgató
A nyomozás még nem zárult le, ám Kew Stuart igazgató szerint mindenkit elkaptak, aki részt vett a jegyek módosításában. Stuart elmondása szerint az iskola szoftvere, melyet az iskolások feltörtek, bárki számára letölthető az internetről, így nem túl biztonságos. Az igazgatóság ezért most a fremonti iskolai igazgatás menedzsmentjéhez fordult informatikai segítségért. A szakemberek ezek után egy sokkal biztonságosabb és profi hallgatói adatbázis-rendszert fognak a "Mission"-ben telepíteni.

Stuartot, nyilatkozata szerint sokkolta és elrettentette az incidens. A Siliconvalley.com-nak nyilatkozva elmondta, hogy mélyen csalódott a diákjaiban és nem várta volna tőlük ezt a viselkedést.

A legtöbb szülő éppen az intézmény makulátlan jó híre miatt íratja be a Mission-be a gyermekét. A csalást akkor fedezték fel, amikor az iskola pályaválasztási tanácsadója az egyik diák jegyeit ellenőrizte a számítógépen. Bizonyos anomáliákat vélt felfedezni, így rögtön értesítette az igazgatót. Stuart csupán annyit fűzött hozzá: "Néhány jegyet valóban megváltoztattak."

Az igazgató szerint a csaló diákok között voltak elsősök és másodévesek is. Leszögezte ugyanakkor, hogy a főiskolai és egyetemi felvételi ponthatároknál figyelembe vett osztályzatokat nem változtatták meg.

Kirúghatják a tetteseket

Arra a kérdésre, hogy milyen büntetésben részesítik a hacker-csemetéket, az igazgató csupán annyit válaszolt, hogy "a megfelelő fegyelmi büntetést" alkalmazták. A Siliconvalley.com értesülései szerint a hat diákot felfüggesztette az iskola, és az sem kizárt, hogy ki fogják őket rúgni az iskolából.

Az iskolai számítógépbe való betörés és jegyek változtatása nem ismeretlen dolog, hiszen már a '80-as években is léteztek amerikai filmek, melyekben ezt direkt módon bemutatták. Nemrégiben pedig egy Reid Ellison nevű felsős gimnazista az iskola számítógépére betörve lerontotta a saját éves átlagát, mindössze azért, hogy igazolja az iskolai számítástechnika dolgozatának állításait. Teljesítményét jelesre értékelték.  • Hírek
  • Hírek