Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Hackertámadás: már nyolcszázezer kártya érintett

2005.06.21. 09:55
A Visa bejelentette, hogy az Európában kiadott kártyáinak két százalékát érinti a hétvégi hackertámadás. Az első hírek még 68 ezer kártyáról és arról szóltak, nincs magyarországi kártya a támadás "áldozatai" között; azóta kiderült, többszáz hazai ügyfél is érintett.

A Visa Europe kártyái közül közel 800 ezer kártyát érint a múlt hét végi hacker-támadás, ami az összes érintett kártya 2 százaléka - tette közzé a Visa Europe közleményében. A 800 ezer kártya közül mintegy 40 ezer kártya adatát - az összes érintett kártya 0,1 százalékát - mágneses csík tárolja, ezek a kártyák vannak kitéve leginkább a lehetséges visszaéléseknek. Az érintett Visa kártyakibocsátókat tájékoztatták a szóban forgó kártyák számáról. "A Visa globális visszaélési indexe minden idők legalacsonyabb értéke, 0,07 százalék" - áll a közleményben.

Vigyázz, ellenőrizz

A Visa közleményében felhívja a kártyabirtokosok figyelmét arra, hogy ellenőrizzék számlaegyenlegüket és értesítsék a kibocsátó bankjukat, ha bármi szokatlant tapasztalnak.

Szivárgó adatok

A hackertámadás egy a tranzakciós adatok kezelésével megbízott cég, az arizonai CardSystems Solutions rendszerét törte fel. Bár a támadás még május 22-én történt, arról a cég, illetve egyik megbízója, a MasterCard csak a múlt hét végén adott ki közleményt. A MasterCard akkor -- utalva arra, hogy más kártyás cégek is érintettek lehetnek -- még azt mondta, 68 ezer kártyájának adatait szerezték meg.

Az első hírek szerint ebbe a körbe Magyarországon kibocsátott kártyák nem tartoztak bele, de hamar kiderült, hogy több száz hazai ügyfél is aggódhat: a legnagyobb hazai kártyakibocsátó bank, az OTP hétfőn azt jelezte, kétszáz OTP-ügyfél Mastercardja és további száz Visa-bankkártyája is áldozatául esett a múlt pénteken bejelentett amerikai hackertámadásnak. (Miközben hétfő délelőtt Dunavölgyi Mária, a MasterCard Europe Közép-Kelet-Európai Régió déli országaiért felelős igazgatója még azt nyilatkozta a MTI-nek, hogy "a rendszerfeltörésben érintett tagbankokat múlt pénteken riadóztatták, a magyarországi bankok közül azonban egyetlen egy sem kapott ilyen jelzést", délutánra az OTP-n kívül is több bank bejelentette, néhány ügyfele kárvallotja a támadásnak. )

Csalásról még nem tudni

A magyar bankok, miután tudomást szereztek arról, hogy a hackertámadás során ügyfeleik illetve kártyáik adatai is illetéktelen kézbe kerültek, hasonlóan jártak el: az érintett kártyákat felfüggesztették és azonnal kapcsolatba léptek az érintetekkel, akiknek új kártyát biztosítanak. Eddig egy olyan esetről sem tudni, amikor az adatokkal visszaélve már pénz is eltűnt volna az érintettek számlájáról.