Valér
4 °C
8 °C

Hackertalálkozó Hollandiában

2005.07.21. 16:22
Július 28-án ötödik alkalommal rendezik meg a négyévenkénti nemzetközi hollandiai hackertalálkozót. A helyszín most is egy mező, de a technika haladtával már GPS-kódokban is megadják a pontos koordinátákat.

Az idei HeX (Hacking eXtreme) egyszercsak átkeresztelkedett What The Hack-re, és az előzetes program szerint körülbelül száz előadás várható a négy helyszínen (például 1000-1500 fős sátrakban). Emmanuel Goldstein és Rop Gonggrijp tartják a nyitó előadást, de a programok annyira sokfélék, hogy látogató legyen a talpán, aki dönteni tud, hogy melyik sátorban hallgatja az igét.

Egy biztos, a minden évben nagyon sok embert vonzó lakat- és zárnyitók idén még nagyobb durranásra készülnek, hiszen olyan felfedezés történt a területen, melyet mindenki látni akar majd élőben is. Betörésekkel foglalkozó rendőröknek és biztosítási ügynökönek is ajánlott a Bumpkey technika ismerete.

Az önkéntes segítők már a helyszínen, épülnek a sátrak, az áramfejlesztő generátorokat izzítják, és egy hét múlva elkezd kúszni a hálózatot adó huzal is a sátrak között, hogy pár nap múlva újra csak azon gondolkodhassunk a Chaos Computer Club pólóboltjában vásárolt "ALT+F4" feliratú pólójában: de sok az a négy év. Mármint a következő konferenciáig. Azért egy kiemelt koffeintartalmú Jolt-cola "hackerital" mellől még beszámolunk a rendezvényről.

Eddig

A Hack-Tic magazin körül csoportosulók rendezték meg 1989-ben a Galactic Hacker Party rendezvényt, melyről történelminek mondható pár sor maradt fenn az utókornak. Hasonló módon érhető el infó a Hacking at the End of the Universe 1993-as folytatásról. A Gopher szó jó teszteléshez: aki párás szemmel hümmög egyet hallatán, az nem akciós ADSL-en lépett először a hálóra.

1997-ben már nagyobb durranás volt a Hacking in Progress rendezvény. A HIP'97 szervezőinek alá kellett írniuk, hogy a "kemping" területén senki sem tör be más számítógépébe. A szervező minden évben az XS4ALL (Access for All) internetszolgáltató, hiszen ez az ős-szervező Rop Gonggrijp cége. 2001-ben nem véletlen a HAL rövidítés (Hacking At Large), és ekkor már a hosszú haj és a metálpóló nem annyira feltűnő, mint a sok laptop. Hiába, a régi hackerpalánták elhelyezkedtek jólfizető állásokban tudásukat kamatoztatni, nekem meg így utólag az Edukators c. film jut eszembe: "Jön a ház, a kocsi, a gyerek és egyszer csak észreveszed, hogy a konzervatívokra szavazol".

A helyszín Enschede (University of Twente), ahol a hallgatói bár (Bastille) hihetetlenül és ennyi idő alatt tesztelhetetlenül sokféle söre mellett megmarad a rendezvény korábbi hangulata, de a mottó már érezteti a változást: "it is time to grow up". Vagyis ideje felnőni, hiszen már jön a szigorú törvények előszele, mely sok mindent számítógépes bűncselekménynek tekint, és egyes esetekben a büntetési tétel az emberölés alapesetének mértéke.