Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lejátszás után megsemmisíti magát a DVD

2002.11.20. 11:24
Egy amerikai hiphop együttes olyan zenei DVD-n jelentette meg számait, mely felbontás után 8 órával megsemmisíti önmagát. A lemez fény hatására lebomlik, a gyártó vállalja a hulladék visszagyűjtését.
A Nappy Roots zenekar ingyenes reklámlemezét a New York-i Flexplay által kidolgozott eljárással készítették. A tízperces lemez a zenekar új albumának promóciós változata. A Flexplay a lemezeket olyan különleges, fényérzékeny vegyülettel vonja be, mely felbontás után azonnal elkezd lebomlani.

Fényre csúnyuló lemez

Körülbelül 8 órányi használat után a DVD teljesen használhatatlanná válik. A gyártók állítása szerint az ilyen lemezek használata veszélytelen, nem károsítja sem a környezetet, sem a lejátszóberendezéseket.

A környezetvédőket ezzel persze nem lehet megnyugtatni. Őket ugyanis az így képződő igen nagy mennyiségű veszélyes anyagokat is tartalmazó hulladék kérdése foglalkoztatja.

A New York Times értesülése szerint a gyártó vállalja az elhasználódott DVD-k újrafeldolgozását. Kérdés persze, hogy hogyan jut vissza a gyártóhoz az ingyenes DVD földi maradványa?

A médiaipar óriási lehetőséget lát az új technológiában, hiszen egy filmréteg felvitele lényegesen olcsóbb, mint különböző másolásvédelmi eljárás kidolgozása, licencelése. Mivel a gyártók állítása szerint a fényérzékeny filmréteg semmiféle lejátszási problémát nem okoz, ezért az önmegsemmisítő DVD alkalmas zene, kép, vagy szoftverek tárolására is.

Jogi problémák

A környezetvédelmi aggályokon túl persze vannak jogi és etikai vonzatai is a dolognak. Ha nem csak reklámcélú termékeket látnak el ilyenfajta védelemmel, hanem egyéb termékeket, pl.: szoftvereket, elektronikus könyveket, filmeket, stb. Kérdéses, hogy van-e joga a gyártónak arra, hogy szándékosan "elromló" terméket adjon el. Mi a helyzet akkor, ha a vásárló a zene hallgatását megszakítja, és csak másnap, vagy harmadnap érne rá folytatni azt?

Elektronikus könyv, vagy folyóirat esetében lehetetlen lenne a rajtuk tárolt információ eltárolása, későbbi összevetése más adatokkal. Könnyen megvalósítható vele az orwelli "álom", ahol bizonyos időközönként átírják a történelmet visszamenőleg is.