Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Lejátszás után megsemmisíti magát a DVD

2002.11.20. 11:24
Egy amerikai hiphop együttes olyan zenei DVD-n jelentette meg számait, mely felbontás után 8 órával megsemmisíti önmagát. A lemez fény hatására lebomlik, a gyártó vállalja a hulladék visszagyűjtését.
A Nappy Roots zenekar ingyenes reklámlemezét a New York-i Flexplay által kidolgozott eljárással készítették. A tízperces lemez a zenekar új albumának promóciós változata. A Flexplay a lemezeket olyan különleges, fényérzékeny vegyülettel vonja be, mely felbontás után azonnal elkezd lebomlani.

Fényre csúnyuló lemez

Körülbelül 8 órányi használat után a DVD teljesen használhatatlanná válik. A gyártók állítása szerint az ilyen lemezek használata veszélytelen, nem károsítja sem a környezetet, sem a lejátszóberendezéseket.

A környezetvédőket ezzel persze nem lehet megnyugtatni. Őket ugyanis az így képződő igen nagy mennyiségű veszélyes anyagokat is tartalmazó hulladék kérdése foglalkoztatja.

A New York Times értesülése szerint a gyártó vállalja az elhasználódott DVD-k újrafeldolgozását. Kérdés persze, hogy hogyan jut vissza a gyártóhoz az ingyenes DVD földi maradványa?

A médiaipar óriási lehetőséget lát az új technológiában, hiszen egy filmréteg felvitele lényegesen olcsóbb, mint különböző másolásvédelmi eljárás kidolgozása, licencelése. Mivel a gyártók állítása szerint a fényérzékeny filmréteg semmiféle lejátszási problémát nem okoz, ezért az önmegsemmisítő DVD alkalmas zene, kép, vagy szoftverek tárolására is.

Jogi problémák

A környezetvédelmi aggályokon túl persze vannak jogi és etikai vonzatai is a dolognak. Ha nem csak reklámcélú termékeket látnak el ilyenfajta védelemmel, hanem egyéb termékeket, pl.: szoftvereket, elektronikus könyveket, filmeket, stb. Kérdéses, hogy van-e joga a gyártónak arra, hogy szándékosan "elromló" terméket adjon el. Mi a helyzet akkor, ha a vásárló a zene hallgatását megszakítja, és csak másnap, vagy harmadnap érne rá folytatni azt?

Elektronikus könyv, vagy folyóirat esetében lehetetlen lenne a rajtuk tárolt információ eltárolása, későbbi összevetése más adatokkal. Könnyen megvalósítható vele az orwelli "álom", ahol bizonyos időközönként átírják a történelmet visszamenőleg is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!