12 év börtön a bankkártyahackernek

2013.02.02. 17:59

Tizenkét év börtönbüntetésre ítéltek az Egyesült Államokban egy holland hackert, aki egy banda tagjaként az interneten értékesítette százezernél is több bankkártya adatait. Ezzel a nyomozók becslése szerint 63 millió dolláros kárt okozott.

A 22 éves David Schrootent, aki a neten a Fortezza nicket használta, Romániából adták ki az amerikai hatóságoknak. Novemberben bűnösnek vallotta magát, így a seattle-i bíróság csak büntetése mértékét mérlegelte.

"Hackerek által ellopott több mint 100 ezer bankkártyaszám értékesítésével a vádlott nagyban hozzájárult egy nyereséges feketepiac kialakításához" - közölte Jenny Durkan, Washington szövetségi állam illetékes államügyésze. Azt a hackert (a 21 éves, marylandi illetőségű Christopher Schroebelt), aki ellopta a bankkártyaszámokat, hét évi börtönbüntetésre ítélték már korábban. A következő pedig, akit bíróság elé állítanak, a bűnbanda vezetője lesz.

Schroebel úgy szerezte meg a bankkártyaszámokat, hogy számítógépes tolvajkódot telepített különböző kereskedelmi cégek pénztárgépeibe. Jim Helminski seattle-i titkosszolgálati tiszt szerint amerikai bankokat és több tízezer ügyfelüket károsították meg a bandatagok.  • Hírek
  • Hírek