Jenő
-3 °C
6 °C

12 év börtön a bankkártyahackernek

2013.02.02. 17:59

Tizenkét év börtönbüntetésre ítéltek az Egyesült Államokban egy holland hackert, aki egy banda tagjaként az interneten értékesítette százezernél is több bankkártya adatait. Ezzel a nyomozók becslése szerint 63 millió dolláros kárt okozott.

A 22 éves David Schrootent, aki a neten a Fortezza nicket használta, Romániából adták ki az amerikai hatóságoknak. Novemberben bűnösnek vallotta magát, így a seattle-i bíróság csak büntetése mértékét mérlegelte.

"Hackerek által ellopott több mint 100 ezer bankkártyaszám értékesítésével a vádlott nagyban hozzájárult egy nyereséges feketepiac kialakításához" - közölte Jenny Durkan, Washington szövetségi állam illetékes államügyésze. Azt a hackert (a 21 éves, marylandi illetőségű Christopher Schroebelt), aki ellopta a bankkártyaszámokat, hét évi börtönbüntetésre ítélték már korábban. A következő pedig, akit bíróság elé állítanak, a bűnbanda vezetője lesz.

Schroebel úgy szerezte meg a bankkártyaszámokat, hogy számítógépes tolvajkódot telepített különböző kereskedelmi cégek pénztárgépeibe. Jim Helminski seattle-i titkosszolgálati tiszt szerint amerikai bankokat és több tízezer ügyfelüket károsították meg a bandatagok.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?