Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Adatmentés 3/1

2002.03.14. 16:17
Lehetőleg csak legrosszabb rémálmainkban forduljon elő, hogy fontos adatainkkal telezsúfolt winchesterünk anélkül távozzon az árnyékvilágból, hogy megfelelő másolatok álljanak rendelkezésünkre.
Mi van, ha mégis? Mit lehet tenni? A KÜRT Rt. szakembereinek válaszai alapján három részben megkísérlem a folyamat főbb elemeit bemutatni.

Az adatmentéssel kapcsolatos lépéseket két fő csoportra kell osztani. Az egyik az általunk végzett lépéseké, a másik az adatmentőké. Ebben a cikkben azokat a teendőket vizsgáljuk meg, amelyeket nekünk kell végezni.

>Mit kell nekünk tenni?

Mindenekelőtt azonnal akadályozzuk meg az adatok állapotának további romlását. Ez azt jelenti, hogy kapcsoljuk ki a készüléket, és ne kíséreljünk meg semmilyen adatmentési, adatrekonstrukciós műveletet.

Az adatok értékének felmérése

Az első és legfontosabb kérdés, hogy meghatározzuk az adataink értékét. Ez nagyban befolyásolja a későbbi teendőket. Fontos tudni, hogy a tárolt információ értéke többszöröse az adathordozóénak, bizonyos adatok esetében pedig egyszerűen felbecsülhetetlen, pénzben kifejezhetetlen.

Az adatok fontosságának meghatározása néhány alapvető kivételtől eltekintve rendkívül nehéz feladat. Olyan mintha azt kellene meghatározni, hogy a kezeimre vagy a lábaimra van-e nagyobb szükségem.

Nyilvánvalóan egy csak játékokat, családnak írt egyszerű magánleveleket tartalmazó adathalmaznak lényegesen kisebb az értéke, mint mondjuk egy rendőrségi nyilvántartásé.

Ha fokozatokba kellene sorolni az adatok fontosságát, akkor az is nyilvánvaló, hogy kisebb értéket képvisel az az információhalmaz, mely könnyen rekonstruálható a korábbi mentések, és esetleges papíron rendelkezésre álló adatok alapján.

A KÜRT által végzett nagybiztonságú adatmentés ára alapvetően a probléma nehézségi fokától függ, és körülbelül 50 ezer forinttól kezdve a milliós nagyságrendig terjedhet. Ezek persze szélső értékek, tavalyi évben az átlagos ár 229 ezer forint volt. Ez kisebb jelentőségű információhalmaz esetén nem biztos, hogy közvetlenül megtérül. Ha ez az eset áll fenn, akkor elképzelhető, hogy házilagos barkácsolásokkal - belekalkulálva az adatok teljes megsemmisülésének esélyét is - jobban jövünk ki. Nagyon alaposan gondoljuk végig azonban, hogy milyen veszteséget okozhat, ha véglegesen elvesznek az adatok!

Más adataival pedig semmiképpen ne hazardírozzunk!!! Lehet, hogy nekünk nem sokat ér az a néhány megabyte, ami az eszközön volt, gazdájának azonban minden vagyonánál is többet jelenthet.

A hibaok, vagy a tapasztalt tünet pontos feljegyzése, az eszköz beszállítása

Amikor eldöntöttük, hogy az adataink igenis fontosak a számunkra, akkor semmiképpen se kísérletezzünk azok házi kinyerésével, hiszen sokszor már maga az eszköz bekapcsolása is tönkreteheti a megmaradt adatokat!

Törekedjünk a hiba körülményeinek és tüneteinek azonnali és minél pontosabb feljegyzésére, hiszen alapvetően ezek határozzák meg a majdani adatmentési stratégia első lépéseit. Az azonnali cselekvés azért lehet fontos, mert ekkor még viszonylag jól emlékezhetünk a történtekre.

A KÜRT-höz érkező esetek egy részére jellemző, hogy a körülmények leírása - finoman szólva - nem teljesen fedi a valóságot. Ennek oka az lehet, hogy sok esetben a felhasználó kisebb-nagyobb hibája miatt következik be vagy súlyosbodik tovább az adatvesztés, és ezt szeretné eltitkolni. Természetesen a KÜRT szakemberei a vizsgálatok során többnyire pontosan látják, hogy mi történt, viszont jóval nehezebben jutnak eredményre, mintha már kezdettől a helyes irányba indulnának el.

A következő lépésben az adattároló eszközt kell eljuttatni az adatmentőkhöz. Ehhez a winchester-t általában ki kell szerelni a számítógépből. Nagyon fontos azonban, hogy ez a művelet szakszerűen történjen, ismét csak a további állagromlás megakadályozása céljából. Ha kétségeink vannak, akkor nem kell kiszerelni a merevlemezt, a teljes számítógép is beszállítható a KÜRT-höz.

A következő részben az adatmentés lépéseiről lesz szó.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!