Szabolcs
20 °C
35 °C

Születőben egy adatvédelmi bizottság?

2003.08.11. 15:32
Az adatvédelem nem csak Magyarországon, hanem a világon mindenütt gyermekcipőben jár. Vannak ugyan országok, amelyek előrébb járnak nálunk, de a helyzet ezekben sem tisztázott minden szempontból.
A gond már eleve ott kezdődik, hogy nincsen pontosan és egységesen meghatározva az adatvédelem és az adatbiztonság fogalma. Akadnak, akik egymás szinonimáinak tekintik a két kifejezést, mások különböző kritériumok alapján az adatok önazonosságának megőrzése illetve az eltulajdonítás elleni védelem alapján különböztetik meg a két fogalmat. A KÜRT terminológiájában az adatvédelem az adatvesztések elleni, az adatbiztonság az adatok ellopása elleni védekezés területeit jelöli.

Több mint informatika

Akárhogyan is van, az, hogy kik milyen adatokat, mire gyűjtenek, kiknek adják tovább, ki férhet hozzá azokhoz, stb., messze túlmutat az informatika keretein. A kérdés érinti az emberi és az egyéb jogokat is. Az információ ugyanis valóban hatalom. Nem mindegy, hogyan élünk vele.

Az utóbbi időkben Magyarországon is egyre többet lehet hallani erről a kérdéscsoportról. A területnek van már valamilyen szintű törvényi szabályozása, és évek óta működik az adatvédelmi biztos hivatala.

Adatmásolás vagy mismásolás

A választások után azonban a közfigyelem ismét e terület felé fordult, amikor kiderült, hogy különféle adatokkal történő manipulációk, adatmásolások történtek bizonyos hivataloknál. A történteket egyfelől jogszerűnek, másfelől törvénysértőnek minősítik a parlamenti pártok.

A problémát az okozza, hogy aki az adatokat menti vagy tárolja, annak megvan az elvi lehetősége, hogy megismerje azok tartalmát. Külső cég és külső tárolási hely fokozott kockázatot jelenthet. Teljesen nyilvánvaló, hogy bizalmi kérdésről van szó.

A történtek tisztázására parlamenti vizsgálóbizottság alakult. Hogy mire jutnak, azt nem lehet pontosan tudni, de nem is célunk ezügyben állást foglalni.

Független adatvédelmi bizottság?

Ami minket érinthet, az az, hogy elhangzott egy javaslat, hogy európai mintára hozzon létre a parlament egy az államigazgatástól független adatvédelmi állandó bizottságot vagy szervezetet, melynek feladata a kormányzati adatbázisok nyilvántartása, ellenőrzése, az üzemeltetés és a használat szabályozása, a hozzáférési jogok megadása, a panaszok kivizsgálása lenne.

A javaslattevők elsősorban Franciaországra hivatkoznak, ahol is létezik egy ilyen testület, Informatikai és Személyiségi Jogok Nemzeti Bizottsága néven. Ez a szervezet végzi az ottani adatbázisok nyilvántartását, ellenőrzését, szabályozását, a hozzáférési jogok megadását és a panaszok kivizsgálását.

A tervezet szerint az újonnan létrehozandó szervezet a parlamentnek lenne felelős.

Az elképzeléssel kapcsolatban még nem érkezett hír a pártok részéről semminemű állásfoglalásról, úgyhogy nem lehet tudni, hogy van-e esély a javaslat megvalósítására.

Igazán persze akkor lenne értelme az egésznek, ha komoly hatáskörök mellett érdemi szakmai munka folyhatna benne.