Valér
-2 °C
0 °C

Fontos fájlok védelme

2002.04.12. 15:12
A winchestergyártás fejlődésével egyre nagyobb kapacitású és egyre olcsóbb háttértárolók jelennek meg a piacon. Lassan már 20-40 GB-nál kisebb merevlemezegységeket nem is lehet kapni.
Ez az adatmennyiség igen óriási. Mit lehet tenni ennyi adat megsérülése, vagy megsemmisülése ellen? Három részes cikkünkben erre keressük a választ.

Elsőként tekintsük át azt, hogy hogyan lehet csökkenteni a háttértárolókon az adatvesztés valószínűségét.

Partíciók

A Kürt Rt szakembereinek tapasztalata alapján az adatmentések sikerességének valószínűségét erősen növeli, ha több partícióra van felosztva a winchester.

Mint tudjuk, az egyes fájlok különálló, egymástól akár igen távol levő darabkákból tevődnek össze. Az adattároló réteg sérülése esetén azok a fájlok mennek tönkre, lesznek részben, vagy teljesen visszaállíthatatlanok, melyeknek egyes darabkái a sérült területre esnek. Ha a partíciók segítségével leszűkítjük a számukra kijelölt helyet, és a sérülés egy másik partíción következik be, ezek az adatok teljes egészében sértetlenek maradnak. Egy partíció esetén viszont a sérülés akár minden egyes fájlt is érinthet.

Több winchester

A biztonságot azáltal lehet tovább fokozni, hogy egyetlen nagyobb háttértároló helyett több kisebbet helyezünk üzembe (Pl. 1x40 GB helyett 2x20 GB). Ennek a megoldásnak ugyanaz a lényege, mint az előbbinek, azzal a különbséggel, hogy kisebb az esélye annak, hogy a mechanika, vagy az elektronika hibájából a teljes adatállomány elvesszen.

A több kicsi winchester persze mindig többe kerül, mint az egy nagy, de a biztonság növekedése alkalmasint sokkal többet érhet, mint amennyit különben megtakarítanánk.

Sokan vannak, akik azt állítják, hogy a sok winchester üzembe állítása a tápegység túlterhelése miatt veszélyes lehet. Ez korábban így is volt, a mai eszközök azonban igen kis fogyasztásúak. Étvágyuk lényegesen kisebb például az alaplapénál és a processzorénál.

RAID megoldások

Több winchester együttes beépítése esetén érdemes ezeket valamilyen hardveres, vagy szoftveres RAID megoldással ellátni. Ezeknek az a lényege, hogy az egyik eszköz meghibásodásakor a többieken tárolt adatokból visszaállítható a sérült eszközön tárolt adatmennyiség. Az ilyen eszközök alkalmazása pozitív "mellékhatásként" többnyire érezhető sebességnövekedéssel is jár.

IDE winchesterekhez használható RAID kártya már 8.000,- Ft körül is kapható.
A cikk következő részben azt tekintjük át, hogy hogyan lehet az esetleges adatvesztés hatásait csökkenteni biztonsági mentések által.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!