Biztonsági mentések lemezre

2002.04.12. 15:41
Cikkünk előző részében arra kerestük a választ, hogy hogyan lehet a gépen belül fokozni az adatok biztonságát, hogyan lehet a lehetőségeknek megfelelően megakadályozni az adatvesztést. A most következő részben azt tekintjük át, hogy miképpen lehet egy esetleges adatvesztés hatását csökkenteni biztonsági mentések által.
Mielőtt azonban belemennénk a részletekbe érdemes tisztázni azt is, hogy önmagában csupán az adatok mentése sokszor nem elegendő. A létrehozó alkalmazás és hardverkörnyezet pillanatnyi állapotának "mentésére" is szükség lehet, hiszen a rendszerek is módosulnak idővel. Ha nem tároljuk el azokat a szoftvereket, beállításokat, esetleg eszközöket is, amelyekkel az adatok olvashatók, később nem tudjuk értelmezni a rögzített információhalmazt. A hivatalok sokszor ezért is nyomtatják ki papírra az eltárolt adatokat.

Biztonsági mentések másik gépre

Ha az adattároló egységek egyetlen gépen helyezkednek el, akkor például a tápegység hibájából egyszerre is tönkremehetnek a winchesterek. Ha lehetséges, érdemes az adatokat két gépen is eltárolni. Több munkahelyes környezetben általában ki szoktak nevezni egy szervert, ahova minden fontosabb adat másolatát el kell helyezni. Ez jó a további biztonsági mentések központi készítése miatt is, és azért is, mert az egyes gépek meghibásodása nem eredményezi automatikusan az adatok átmeneti, vagy végleges elvesztését.

Biztonsági mentések floppyra

Floppyra menteni már egyre kevesebben szokták az adataikat, hiszen kapacitásánál fogva eleve lehetetlen a túl nagy méretű adatok eltárolása. Vannak azonban még olyanok, akik szövegeiket, számolásaikat továbbra is ilyen lemezeken tárolják.

Mostanában azonban ez nem tekinthető túl biztonságos megoldásnak. Nemcsak a mágneses hatásokra való érzékenysége miatt, hanem azért is, mert egyre rosszabb minőségűek a floppy lemezek. Többször jártam már úgy magam is, hogy a korábban igen jó márkának számító gyártó újonnan vásárolt tízes lemezcsomagjából hat darab eleve hibás volt. De gondot okoz az is, hogy magát a lemezegységet is csak ritkán használjuk, és az elkoszolódás miatt nem működik tökéletesen. Erre is tudnék jó néhány példát leírni_

Biztonsági mentések tartalék winchesterre

A biztonsági mentések készítésének egyik leggyorsabb, és - bizonyos szempontból - legolcsóbb módja, ha kivehető keretre szerelt winchestereket alkalmazunk az adatok eltárolására. Ez persze csak akkor jelenthet valódi többletet a fixen beszerelt merevlemezekre való biztonsági mentésekhez képest, ha nem egy, hanem több (általában három) eszközt használunk felváltva.

Ez azért szükséges, mert a KÜRT biztonsági szakembereinek véleménye szerint a látványos és tömeges adatvesztést többnyire megelőzi egy lappangó szakasz, amikor adatvesztés már van, tünet még nincs, vagy nem nyilvánvaló. Ez különösen jellemző programhibákra és a vírusok tevékenységére.

Általában három korábbi állapot mentése már viszonylagos biztonságot nyújthat az efféle veszélyek ellen.

A CD-re és DVD-re való mentés az egyik legelterjedtebb adatmentési módszer, a cikk utolsó részében ezt tekintjük át.  • Bérelnék
  • Bankszámla