Diána
11 °C
22 °C

Üvegkalitka

2003.02.10. 11:50
Cikksorozatunk előző részében olyan céget mutattunk be, ahol papíron minden a legnagyobb rendben volt, a gyakorlat azonban finoman szólva nem állt szoros összefüggésben a lefektetett kívánalmakkal. Mostani cikkünkben olyan átgondolatlanságokról szeretnénk szólni, amelyek alapjaiban tehetik tönkre a helyesen kialakított biztonsági rendszer működőképességét.
Hova tegyem?

Tudjuk, hogy a hova kérdésre adandó válasz egyáltalán nem közömbös a különféle berendezések telepítése szempontjából. Egy BKV jegykiadó automata számára például nem volna ideálisnak mondható hely, mondjuk egy benzinkút. Pedig sokan megfordulnak ott.

Egy - a korábban bemutatotthoz hasonló profilú - cégnél minden szükséges kellék megvolt az előírások teljesítéséhez, a szabályokat szigorúan meg is tartották, mindössze egy igen furcsa dolgot tapasztaltak kollégáink, nevezetesen a szerver szoba széndioxidos tűzoltó berendezésének nem megfelelő elhelyezését.

Tudnivaló, hogy a komolyabb szerverszobákban olyan széndioxiddal működő, nagy tartállyal rendelkező tűzoltó berendezések találhatók, amelyek tűz esetén nagy átmérőjű kivezető csövük révén pillanatok alatt elárasztják a helységet CO2-vel.

Az elhelyezésével az volt a gond, hogy, hogy közvetlenül a tűzbiztos ajtó mögé tették, méghozzá úgy, hogy a nyitó szerkezet (kilincsszerűség) minden egyes nyitáskor közvetlenül a tartály oldalának ütközött. Ráadásul a berendezés méretei annyira szűkítették a bejárást, hogy mindig, amikor szélesre tárták az ajtót, jó nagy koppanás tudatta az érkezővel, hogy eddig és ne tovább.

Ebből a helyzetből két probléma is származhat. Az egyik, hogy nem biztos, hogy a tartálynak jót tesz, ha az oldalát csapkodják a tűzbiztos ajtó kilincsével, abszurd esetben szivárogni kezd belőle a gáz, ami a helységben dolgozók életét is veszélyeztetheti. A másik probléma veszélyhelyzetben következik be. Mivel a széndioxid pont a menekülési útvonal felöl tölti meg a légteret, könnyen lehet, hogy a szobát elhagyni szándékozók hamarabb megfulladnak, mint, ahogyan kijutnának belőle, ha pedig ez mégis sikerülne, akkor a nyitott ajtó miatt a gáz először a huzat miatt a folyosót kezdené kitölteni a szerverszoba helyett.

Üvegkalitka

A Kürt Rt szakemberei olyan esettel is találkoztak, amikor a vállalat nagyon komolyan vette a biztonsági kérdéseket, csak speciális engedéllyel lehetett megközelíteni a szerverszobákat, az archivált anyagokat és mentéseket tartalmazó helységeket. Ezek ajtajai kilinccsel csak belülről voltak nyithatók, szimpla helyett dupla, zsilipes ajtókat alkalmaztak, az egész védelem leginkább egy űrbázis belsejére emlékeztetett. Kollégáink elsőre igen elismerően csettintettek, de leesett az álluk, amikor bejutottak a szerverszobába. Annak a fala ugyanis két oldalról teljes egészében üvegből készült, ráadásul közvetlenül előtte vezetett el a járda.

A közönséges kirakatüvegből készült falat, egy féltégla segítségével is könnyűszerrel be lehetett volna törni. Rács nem volt rajta, így a bejutás sem ütközött volna különös nehézségekbe. Arról ne is beszéljünk, ha egy közlekedési baleset következtében valamelyik jármű alkalmasabb parkolóhelynek tekintette volna, mint a közutat, nem maradt volna benne ép eszköz. Mivel az üvegeken nem volt fényszűrő fólia, így az utcáról minden művelet jól nyomonkövethető volt, ráadásul a nap sugarai is akadálytalanul érték a benne levő eszközöket. A terjedelmes üvegfelületek miatt, a légkondicionáló hibája esetén, egy meleg nyári napon akár meg is lehetett volna sülni a helységben.

Következő cikkünkben folytatjuk az átgondolatlanságokból eredő veszélyforrások felsorolását.