Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Az Apple visszafizeti operációs rendszere vételárát

2003.10.01. 10:43
Újabban igen kevés hír érkezik az asztali számítógépek forradalmát kiváltó Apple cég háza tájáról. Most azonban egy nem mindennapi hír látott napvilágot a céggel kapcsolatban.
Ritkán lehet ugyanis arról hallani, hogy egy szoftvergyártó visszafizetné szoftvere vételárát az elégedetlenkedőknek, pedig most éppen ez történt.

A dolog azért rendkívüli, mert bármilyen szoftver telepítése előtt el kell fogadnunk a licencfeltételeket, amelyek kizárnak mindennemű kártérítést és felelősséget a szoftvertermék valamely hiányossága vonatkozásában.

Persze az Apple sem teljesen önszántából fizetett az elégedetlen felhasználóknak. A G3 alapú Macintosh számítógépet használók megdöbbenve tapasztalták, hogy az ígéretekkel ellentétben a 130 dollárért vásárolt Apple Mac OS X-ük előnyeit nem tudják kihasználni. A felhasználók egy része ezért bírósághoz fordult arra hivatkozva, hogy a vásárlás során megtévesztették őket.

Hamis állítás a szoftver képességeiről

A peres eljárás még 2002. januárjában indult meg a Los Angeles-i legfelsőbb bíróságon. A vád szerint az Apple hamis állítást közölt a Mac OS X-ről. A felperesek szerint az Apple azt állította, hogy tökéletesen optimalizált lesz az új operációs rendszer az összes G3-alapú számítógépre. A keresetet benyújtók szerint ez az optimalizáció azonban nem készült el, hiszen a szükséges drivereket meg sem írták, és így a Mac OS X-ek teljesítménye meglehetősen gyengécskének bizonyult.

Az új driverek hiányát nem tudta a cég érdemben megcáfolni. A fejlesztések valószínűleg azért nem készültek el, mert Steve Jobs birodalma nem látta elég gazdaságosnak a már öregecskének számító G3-asok támogatását.

Visszaadják

Az Apple a vádak hatására most úgy döntött, hogy visszafizeti az elégedetlen vásárlóknak a teljes operációs rendszer ellenértékét. Ha valaki visszajuttatja a programot tartalmazó CD-t a céghez, az Apple azonnal átutalja a teljes vételárat.

Ha valaki elégedetlen ugyan a termékkel, de nem annyira, hogy meg kívánna válni tőle, azok számára is kidolgoztak egy kárpótlási lehetőséget. Mindenki, aki megtartja ugyan az új rendszert, de elégedetlen vele, 25 dollár értékű kuponra jogosult.

Ez persze csupán az egyik fele a peres felek megbékítésének. Az Apple vállalta ugyanis, hogy 350 ezer dollárt fizet az ügyben érintett King & Ferlauto nevű ügyvédi irodának is.

Kik jogosultak a visszafizetésre, vagy a kárpótlásra? Azok, akik 2003. május 15. előtt vásárolták operációs rendszerüket, és korai iMac-ekeket, iBookokat, első szériából való

PowerBook G3 modelleket, illetve az első három szériából való Power Mac G3 modelleket vagy a Power Mac G3 all-in-on típusokat üzemeltetnek vásároltak.

A dolog precedens értékű is lehetne, bár gyanítjuk, hogy a nagyobbik platform esetében nem lenne ilyen egyszerű egy hasonló történet vége. Pedig hibás, biztonsági résekkel teletűzdelt szoftvereink világára már ráférne egy kis szemléletváltás.