Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Átlátszó emberek?

2002.02.25. 10:27
Korábbi cikkeinkben többször ejtettünk már szót az adatbiztonság és adatvédelem kettős természetéről, arról, hogy nem csak a tárolt adatok megóvását és védelmét, hanem a személyes adatok gyűjtési lehetőségeit is figyelembe kell venni a kockázati tényezők sorában.
Az üzleti életet szereplői egyre gátlástalanabbul törekszenek megfigyelni potenciális ügyfeleiket és konkurenseiket. Ennek a folyamatnak most két újabb állomásáról számolhatunk be. Az egyik egy új egységes digitális jel közelgő bevezetése a másik pedig a Windows XP﷓ben található Media Player adatgyűjtő mechanizmusa. Ha ez a tendencia így folytatódik, az óriáscégek rövidesen minden apró mozzanatát nyomon követhetik életünknek.

Auto-ID néven közös programba fogtak a világ legnagyobb áruházláncai és a Sun. Az együttműködők közös célja egy olyan digitális azonosító jel kidolgozása, mely alkalmas a környezetünkben található minden tárgy és eszköz, azonosítóval való ellátására, illetve az így azonosított termékek életútjának figyelemmel kísérésére a gyártástól a raktározáson át az eladáson keresztül a javításig, és végül az újrahasznosításig. Az egységes azonosító megnyitja a lehetőséget az egyes eszközök Internetre való kapcsolása előtt is, annak érdekében, hogy egyedileg lehessen figyelni és utasítani a berendezéseket.

Az új azonosítási rendszer fő haszonélvezői a nagy áruházláncok lennének, melyek e technika segítségével nagyban megkönnyíthetnék a vásárlás folyamatát. Pénztáros helyett például maga a kosár ismerné fel és vonná le a termék árát a vásárló bankszámlájáról (megnehezítve a tolvajok munkáját), utasítva egyúttal a raktárosokat a polcok utántöltésére.

A digitális azonosító a termék egész élete alatt működésképes maradna, lehetővé téve annak folyamatos nyomonkövetését. Az így kapott adatok segíthetnek a termékfejlesztésben, a hulladékgazdálkodásban és a marketingben egyaránt.

Miért veszélyes ez? Mert az egyes termékek életútjának figyelésével az ezeket használó személyek életvitele is nyomonkövethető.

Sajnos, mint azt már eddig is tapasztalhattuk, a Microsoft is vonzódik olyan eszközökhöz, amelyek lehetőséget teremtenek a felhasználók azonosítására, tevékenységük követésére.

Ott van például a cég szoftvereinek telepítése során alkalmazott registry írási módszer, mely túl sok adatot rögzít túl sok helyen, úgy, hogy a program eltávolítása után is megtartsa a beállítások jó részét.

Vagy gondoljunk az új szoftveraktiválási és frissítési rendszerre, mely a felhasználó szoftverhasználati gyakorlatáról ad átfogó képet a cég számára.

Most egy újabb figyelési helyről szerezhettünk tudomást, mely szerint a Windows XP-ben helyet foglaló Microsoft Media Player 8-as gyűjti és továbbítja felhasználó által megnézett DVD filmek listáját a világcég felé. A program egy cookie állományban gyűjti a felhasználó által nézett filmek címét. Új DVD lejátszása előtt a szoftver kapcsolatba lép a Microsoft szerverével és közli vele a megszerzett információkat.

Az átküldött adatokból pontosan meghatározható a lejátszott filmek listája és maga a konkrét Media Player is. Előbbit egy elektronikus ujjlenyomat, utóbbit pedig a cookie állomány azonosítja egyedien. A két egyedi azonosító segítségével könnyedén nyomon követhető, hogy ki milyen DVD-ket játszott le a gépén. A felhasználó személyére utaló közvetlen azonosító adatok ugyan nem kerülnek továbbításra, egyéb, pl.: az XP-vel kapcsolatos adatbázisokkal összekötve azonban a pontos azonosítás sem kizárt.

Biztonságtechnikailag, három fő okból különösen veszélyes ez a funkció:

  1. Nincsen dokumentálva, az óvatlan felhasználó nem is tud róla.
  2. Nem tudunk róla, hogy hogyan lehet kikapcsolni ezt a nemkívánt funkciót
  3. Igen körülményes a rögzített filmek listájának törlése.

A Microsoft azzal magyarázza az adatok továbbítását, hogy a lejátszó extra információkhoz (borítókép, fejezetcímek, stáblista, stb.) jusson. Arra a kérdésre pedig, hogy miért van szükség az egyes lemezek és a lejátszó beazonosítására, az a válasz, hogy ne kelljen a már letöltött információkat minden alkalommal újra és újra letölteni.