Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Átlátszó emberek?

2002.02.25. 10:27
Korábbi cikkeinkben többször ejtettünk már szót az adatbiztonság és adatvédelem kettős természetéről, arról, hogy nem csak a tárolt adatok megóvását és védelmét, hanem a személyes adatok gyűjtési lehetőségeit is figyelembe kell venni a kockázati tényezők sorában.
Az üzleti életet szereplői egyre gátlástalanabbul törekszenek megfigyelni potenciális ügyfeleiket és konkurenseiket. Ennek a folyamatnak most két újabb állomásáról számolhatunk be. Az egyik egy új egységes digitális jel közelgő bevezetése a másik pedig a Windows XP﷓ben található Media Player adatgyűjtő mechanizmusa. Ha ez a tendencia így folytatódik, az óriáscégek rövidesen minden apró mozzanatát nyomon követhetik életünknek.

Auto-ID néven közös programba fogtak a világ legnagyobb áruházláncai és a Sun. Az együttműködők közös célja egy olyan digitális azonosító jel kidolgozása, mely alkalmas a környezetünkben található minden tárgy és eszköz, azonosítóval való ellátására, illetve az így azonosított termékek életútjának figyelemmel kísérésére a gyártástól a raktározáson át az eladáson keresztül a javításig, és végül az újrahasznosításig. Az egységes azonosító megnyitja a lehetőséget az egyes eszközök Internetre való kapcsolása előtt is, annak érdekében, hogy egyedileg lehessen figyelni és utasítani a berendezéseket.

Az új azonosítási rendszer fő haszonélvezői a nagy áruházláncok lennének, melyek e technika segítségével nagyban megkönnyíthetnék a vásárlás folyamatát. Pénztáros helyett például maga a kosár ismerné fel és vonná le a termék árát a vásárló bankszámlájáról (megnehezítve a tolvajok munkáját), utasítva egyúttal a raktárosokat a polcok utántöltésére.

A digitális azonosító a termék egész élete alatt működésképes maradna, lehetővé téve annak folyamatos nyomonkövetését. Az így kapott adatok segíthetnek a termékfejlesztésben, a hulladékgazdálkodásban és a marketingben egyaránt.

Miért veszélyes ez? Mert az egyes termékek életútjának figyelésével az ezeket használó személyek életvitele is nyomonkövethető.

Sajnos, mint azt már eddig is tapasztalhattuk, a Microsoft is vonzódik olyan eszközökhöz, amelyek lehetőséget teremtenek a felhasználók azonosítására, tevékenységük követésére.

Ott van például a cég szoftvereinek telepítése során alkalmazott registry írási módszer, mely túl sok adatot rögzít túl sok helyen, úgy, hogy a program eltávolítása után is megtartsa a beállítások jó részét.

Vagy gondoljunk az új szoftveraktiválási és frissítési rendszerre, mely a felhasználó szoftverhasználati gyakorlatáról ad átfogó képet a cég számára.

Most egy újabb figyelési helyről szerezhettünk tudomást, mely szerint a Windows XP-ben helyet foglaló Microsoft Media Player 8-as gyűjti és továbbítja felhasználó által megnézett DVD filmek listáját a világcég felé. A program egy cookie állományban gyűjti a felhasználó által nézett filmek címét. Új DVD lejátszása előtt a szoftver kapcsolatba lép a Microsoft szerverével és közli vele a megszerzett információkat.

Az átküldött adatokból pontosan meghatározható a lejátszott filmek listája és maga a konkrét Media Player is. Előbbit egy elektronikus ujjlenyomat, utóbbit pedig a cookie állomány azonosítja egyedien. A két egyedi azonosító segítségével könnyedén nyomon követhető, hogy ki milyen DVD-ket játszott le a gépén. A felhasználó személyére utaló közvetlen azonosító adatok ugyan nem kerülnek továbbításra, egyéb, pl.: az XP-vel kapcsolatos adatbázisokkal összekötve azonban a pontos azonosítás sem kizárt.

Biztonságtechnikailag, három fő okból különösen veszélyes ez a funkció:

  1. Nincsen dokumentálva, az óvatlan felhasználó nem is tud róla.
  2. Nem tudunk róla, hogy hogyan lehet kikapcsolni ezt a nemkívánt funkciót
  3. Igen körülményes a rögzített filmek listájának törlése.

A Microsoft azzal magyarázza az adatok továbbítását, hogy a lejátszó extra információkhoz (borítókép, fejezetcímek, stáblista, stb.) jusson. Arra a kérdésre pedig, hogy miért van szükség az egyes lemezek és a lejátszó beazonosítására, az a válasz, hogy ne kelljen a már letöltött információkat minden alkalommal újra és újra letölteni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!