Gyöngyi
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Az internethasználók totális ellenőrzése Oroszországban - cáfol a belügyminisztérium

2002.02.07. 10:03
Az Internet Oroszországban még nem a mindennapok része. Jelenleg a 144 milliós lakosságnak csupán 1-2 százaléka rendelkezik internet-hozzáféréssel, igaz ez még így is igen jelentős számnak tekinthető.
Oroszország informatikáját egyszerre jellemzi az elmaradottság és a csúcstechnika. Az orosz programozóknak híre van a világban a szakma minden területén, beleértve a számítógépes bűnözést is.

Az orosz internethasználókat igencsak megdöbbentette a Novije Izvesztyija című újság pénteki 2002.02.01 számának tartalma, mely az informatikai biztonság növelésének sajátos, a szovjet időkből ismert módjáról tájékoztatott.

A lap arról számolt be, hogy az orosz törvényhozás elé kerülhet egy - a belügyminisztérium által kidolgozott - a világháló orosz használóinak megregulázását célzó, drákói szigorúságú jogszabálytervezet.

Az újság értesülése szerint a jövőben rendőrségi engedély- és illetékköteles lenne a modemvásárlás és a világhálóhoz való csatlakozás. A szolgáltatókat pedig arra köteleznék, hogy folyamatosan tájékoztassák előfizetőikről a hatóságokat.

A híradás azt állítja, hogy az illetékesek ily módon szeretnék csökkenteni nemzet-, és közbiztonsági szempontból annak lehetőségét, hogy az internetet bűncselekmények elkövetéséhez használják, különös tekintettel a pénzmosásra, mely egyébként is sok elmarasztalást vált ki a világ vezető pénzügyi köreiből. Nem is olyan régen, a volt szovjet blokk országaiban az írógépek és egyéb sokszorosító eszközök szigorú nyilvántartásával, és használatuk részletes szabályozásával kívánták felvenni a harcot a különféle ellenségekkel szemben. A szabályok alkalmazása sokszor szült komikus helyzeteket. Ilyen volt például, amikor a különböző néphadseregekben harckészültség esetén bevonták az írógépek csévélődobjait, de szabadon hagyták a számítógépeket és nyomtatóikat, mert azokra nem születtek még szabályok.

Egy biztos, ilyen szabályozás kijátszására bőven adna lehetőséget a technika gyors fejlődése.

Mindenesetre az oroszországi Internet-használókat megnyugtatandó, az ottani Belügyminisztérium határozottan cáfolta a lap értesüléseit, melyeket egyenesen abszurdnak minősített.

De mi van azzal a bizonyos haraszttal?