Erzsébet
1 °C
4 °C

Az internethasználók totális ellenőrzése Oroszországban - cáfol a belügyminisztérium

2002.02.07. 10:03
Az Internet Oroszországban még nem a mindennapok része. Jelenleg a 144 milliós lakosságnak csupán 1-2 százaléka rendelkezik internet-hozzáféréssel, igaz ez még így is igen jelentős számnak tekinthető.
Oroszország informatikáját egyszerre jellemzi az elmaradottság és a csúcstechnika. Az orosz programozóknak híre van a világban a szakma minden területén, beleértve a számítógépes bűnözést is.

Az orosz internethasználókat igencsak megdöbbentette a Novije Izvesztyija című újság pénteki 2002.02.01 számának tartalma, mely az informatikai biztonság növelésének sajátos, a szovjet időkből ismert módjáról tájékoztatott.

A lap arról számolt be, hogy az orosz törvényhozás elé kerülhet egy - a belügyminisztérium által kidolgozott - a világháló orosz használóinak megregulázását célzó, drákói szigorúságú jogszabálytervezet.

Az újság értesülése szerint a jövőben rendőrségi engedély- és illetékköteles lenne a modemvásárlás és a világhálóhoz való csatlakozás. A szolgáltatókat pedig arra köteleznék, hogy folyamatosan tájékoztassák előfizetőikről a hatóságokat.

A híradás azt állítja, hogy az illetékesek ily módon szeretnék csökkenteni nemzet-, és közbiztonsági szempontból annak lehetőségét, hogy az internetet bűncselekmények elkövetéséhez használják, különös tekintettel a pénzmosásra, mely egyébként is sok elmarasztalást vált ki a világ vezető pénzügyi köreiből. Nem is olyan régen, a volt szovjet blokk országaiban az írógépek és egyéb sokszorosító eszközök szigorú nyilvántartásával, és használatuk részletes szabályozásával kívánták felvenni a harcot a különféle ellenségekkel szemben. A szabályok alkalmazása sokszor szült komikus helyzeteket. Ilyen volt például, amikor a különböző néphadseregekben harckészültség esetén bevonták az írógépek csévélődobjait, de szabadon hagyták a számítógépeket és nyomtatóikat, mert azokra nem születtek még szabályok.

Egy biztos, ilyen szabályozás kijátszására bőven adna lehetőséget a technika gyors fejlődése.

Mindenesetre az oroszországi Internet-használókat megnyugtatandó, az ottani Belügyminisztérium határozottan cáfolta a lap értesüléseit, melyeket egyenesen abszurdnak minősített.

De mi van azzal a bizonyos haraszttal?

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?