Angelika
-4 °C
3 °C

Automatikusan frissülő tartalomjegyzék könnyíti a munkát

2003.06.16. 16:26
A dokumentum-újrafelhasználás szabályai kapcsán említettük, hogy nem szabad olyasmit begépelni, mely a dokumentum adott formájától függ, így például a tartalomjegyzéket sem. Erre külön funkció szolgál, mely a benne szereplő adatok frissítését is lehetővé teszi.
A tartalomjegyzék pontosan oda kerül beszúrásra, ahol a kurzor éppen áll. Válasszuk meg a tartalomjegyzék kívánt helyét, majd kattintsunk a Beszúrás menü Tárgymutató és tartalomjegyzék (Index and Tables) parancsára, a megjelenő párbeszédpanelen pedig lépjünk a Tartalomjegyzék kategóriára!

A tartalomjegyzék külalakját a Formátum listából válogatva állíthatjuk be. A kiválasztott formátum mintáját a Minta rovatban szemlélhetjük meg. Ha nem felel meg elképzeléseinknek, módosítsuk a párbeszédpanel alsó részén látható beállítások valamelyikét!

Az Oldalszámokkal opció kikapcsolásával a tartalomjegyzékből eltüntethetjük az oldalszámokat, így csak az egyes fejezetek sorrendje jelenik meg.

A Jobbra zárt oldalszámok opció bekapcsolásának hatására az oldalszámok a jobb margóhoz igazítva jelennek meg. Ha ezt az opciót töröljük, az oldalszámok közvetlenül a címsorok után íródnak.

A Mutatott szintek rovatban beállíthatjuk, hogy a címsorokat hány alszintig kívántjuk feltüntetni a tartalomjegyzékben. Például, ha csak a főcímeket szeretnénk megjeleníteni, az alcímeket már nem, akkor ezt az értéket állítsuk "1"-re, így csak a címsorok első szintje (valószínűleg a főcímek) kerül felsorolásra.

Végezetül a Kitöltő karakter rovatban megválaszthatjuk, hogy ha az oldalszámok jobbra igazítva kerülnek felírásra, a címsorok és az oldalszámok között keletkező üres helyet a Word feltöltse-e és ha igen, akkor milyen karakterrel. Választási lehetőségeink: Nincs, Pontok (...), Kötőjelek (---) illetve Aláhúzás jelek (___).

Frissítés

A Word a tartalomjegyzék listát nem frissíti automatikusan. Ha valamit módosítottunk a dokumentum szövegében, pl. új címsorokat hoztunk létre, egyes címsorokat töröltünk, a címsorok szövegét megváltoztattuk, vagy a dokumentum szövegében olyan módosítást hajtottunk végre, amely kihatással lehet a fejezetek kezdő oldalszámára, akkor kérnünk kell a tartalomjegyzék frissítését.

Álljunk a tartalomjegyzékben a kurzorral, majd üssük le az F9 billentyűt, vagy válasszuk a gyorsmenü Mezőfrissítés (Update Field) parancsát!

A megjelenő párbeszédpanelen válasszuk meg, hogy a Teljes tartalomjegyzék frissítését kérjük-e. Ez esetben Word az esetlegesen keletkezett új címsorokat is kikeresi. De Csak az oldalszámok frissítése lehetőséget is választhatjuk

A következő részben a dokumentumon belüli hivatkozásokat tekintjük át.