Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Egyre erőteljesebben bővül a DVD-írók piaca

2003.08.19. 16:11
A CD-írók lassan már kötelező kellékévé váltak a számítógépeknek. Lassan DVD-olvasó is kerül minden gépbe. A rohamosan növekvő tárolási igény miatt azonban egyre keresettebbé válnak a DVD-írók.
Az NDP piackutató csoport felmérése szerint a DVD-írók eladása az idei év első felére elérkezett az exponenciálisan felívelő szakaszhoz. A kutatási eredmény szerint 550 százalékkal bővült az eladott DVD-író eszközök száma.

Valójában érdekes, hogy miért késett ennyire, hiszen már jó néhány éve rendelkezésre áll a technológia, hozzáférhetők az eszközök a piacon.

Nos, a probléma összetett.

Konkurens formátumok, megbízhatósági kérdések

Egyrészt komoly szerepet játszott benne a DVD Forum és a DVD Alliance közötti ellentét, minek következtében az írható korongok szabványa nem lett egységes. A két jelölt, a DVD-R és a DVD+R olyan konkurenciát támasztott egymásnak, ami hosszú időre elbizonytalanította a lehetséges vásárlókat. Ez jól látszott abból, hogy a piac jelentős bővülése éppen egybeesett azzal az időszakkal, amikor a gyártók jelentős része mindkét formátumot írni képes eszközökkel állt elő. A hatás igen szembeötlő. Míg 2002 első felében összesen 32.297 darab belső DVD-írót adtak el az USA-ban, addig 2003 azonos időszakában már 209.959 darab fogyott belőlük.

Van azonban egy másik fontos ok is, kommentálták a KÜRT Rt. adatmentéssel foglalkozó szakemberei a hírt. Az író egységek, és az adathordozók minősége és megbízhatósága csak mostanra érte el azt a szintet, amelyet egy ilyen eszköztől elvárunk.

Egyáltalán elég nagy?

Elgondolkodtató, hogy a kezdetben minden elképzelést túlszárnyaló 4,7 GB-os kapacitás mára már nem is olyan nagy a 80-120 GB-os winchesterek kapacitásához képest.

Úgy tűnik, hogy az optikai tárolók továbbfejlesztése is lemarad a winchesterekhez képest, hiszen a jelenleg alkalmazott vörös színű, 850 nanométeres hullámhosszal rendelkező lézer, kék lézerre való leváltásával (kb. 400 nanométer) is csak néhány 10 GB-os lemezek készíthetők azonos feltételek mellett.

Félretéve a kapacitással kapcsolatos borúlátást, az eddig megjelent hardvereszközök eladási tapasztalataiból kiindulva a nagy kereslet miatt egyre többen gyártanak majd DVD írókat, egyre nagyobb mennyiségben, amivel nem csak a gyártási költségek csökkennek, hanem a versenyhelyzet miatt a végfelhasználói árak is jóval alacsonyabbá válnak, mely ismét a keresletet növeli... Legalábbis addig, ameddig valami újabb eszköz meg nem jelenik.

Érdekes, hogy ez a keresletnövekedés kihat az önálló DVD író eszközökre is, ugyanis az asztali DVD-felvevő készülékekből a tavalyi első félévhez képest 316 százalékkal többet vásároltak az USA-ban a 2003. év első hat hónapjában.

Az eladási számokból úgy tűnik, hogy az Egyesült Államokban a hagyományos, videó típusú műsorrögzítés kihalófélben van, egyre inkább a számítógép és az önálló DVD író veszi át a videomagnó helyét.

Érdekes módon a hazai eladási adatok igen komoly fáziskésésben vannak, legalábbis erre utalnak a hazai forgalmazók beszámolói.