Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Elektromos ellenségek

2003.07.15. 11:39
A számítógépek kb. 15-20 év alatt, kevesek által látott csodamasinákból hétköznapjaink alapkellékévé lett. Ha levelet kell írni, többnyire a klaviatúra, ha olvasni, a monitor jut az eszünkbe. Szinte olyan természetes a géphasználat, mint korábban a papíré. A számítógéphasználat kultúrájának fejletlensége nem csak a biztonság területén jelentkezik, hanem ott is tetten érhető, hogy nem mindig kezeljük a számítógépet elektromos kütyüknek kijáró tisztelettel.
Nem is tartunk különösebben ezektől az eszközöktől. Bátran ki és beszereljük a különféle alkatrészeit, a felhasználók jórésze pedig eleve nyitott gépház mellett dolgozik. Ha a számítógépek egészségkárosító hatásaira gondolunk, többnyire csak a szemkárosodás, a visszeres lábak, az aranyér és az ízületek károsodása jut az eszünkbe. Szinte senkiben sem merül föl, hogy elektromos eszköz lévén esetenként számolni kell ilyen irányú veszélyekkel is.

Védőföldelés nélkül soha!

A számítógépek üzembehelyezése sok felhasználó számára egyet jelent a kettőhúszas madzag konnektorba dugásával. Nagyon kevesen ellenőriztetik le előtte az elektromos hálózat állapotát, pedig jónéhány probléma megelőzhető volna, ha vennénk a fáradtságot, és hívnánk egy szakembert az állapotfelmérés elvégzéséhez.

Sok lakásban (elsősorban a régebben épültekben) a védőföldelés vagy nincsen bekötve, vagy a nullára van rákötve. Mindkét megoldás rossz! A védőföldelés a nevében is hordozza a fő funkcióját, a védelmet. Ha azonban nincsen, vagy nem megfelelően van bekötve, akkor nem képes ellátni feladatát és nem véd, sőt, a nem megfelelő helyre vagy a nullára való rákötés súlyos balesetek okozója lehet.

Ha be is van kötve a védőföldelés, baj esetén csak a rossz helyen megjelenő feszültség levezetését oldja meg, de nem szünteti meg a bajt. Az újabb lakásokban kialakított elektromos hálózatokban erre a célra úgynevezett életvédelmi reléket helyeznek el. Ezek - érzékelve a védőföldön megjelenő feszültséget - azonnal lekapcsolják az áramot. Célszerű lenne ilyeneket a régebben épült lakásokban is felszerelni.

Frusztrált táphálózat

A számítógépek nagy ellensége az "áramingadozás" és a túlfeszültség, melyeknek kevésbé vészterhes megnyilvánulásai ismerősek lehetnek a pislogó vagy rövid ideig erősebben világító lámpák kapcsán. Védekezni lehet ellenük túlfeszültségvédővel ellátott aljzattal és szünetmentes tápegységgel. (A túlfeszültségvédőt sokszor - helytelenül - villámvédőnek is szokták mondani. Ez az elnevezés azért helytelen, mert az eszköz csak akkor segít, ha a villám nem a közvetlen közelben csapott be. Közeli villámcsapáskor ugyanis a gép akkor is károsodhat, ha be sincsen dugva a táphálózatba.)

Sokszor okozza a feszültségingadozásokat a villanyóraszekrényekben illetve a lakások konnektoraiban levő kötések eloxidálódása, meglazulása. A számítógépek és a winchesterek "halálát" sajnos igen gyakran lehet visszavezetni ilyen okokra.

A hálózat csapdája

Több gép hálózatba kötésekor, bizonyos esetekben, gondot jelenthet, ha a gépek nem ugyanarra a fázisra, illetve nullára vannak kötve.

Az egyik cégnél például néhány éve, két külön lakásban levő irodát kötöttek össze koax kábeles hálózattal. A gépek bekapcsolását követően 110 V jelent meg a gépházakon. A jelenséget úgy tudták csak kiküszöbölni, hogy azonos fázisra és nullára köttették a két lakást.

Az áramütések elkerülésének ez előbbieken túl, persze feltétele az is, hogy áram alatt ne nyúljunk a készülékházba, a tápegységbe pedig végképp ne.

Ettől persze még érhet bennünket baleset. Legutóbb például a Sony volt kénytelen elismerni, hogy némely Vaio noteszgépbe hibás modemet szereltek. Ez a jószág - túl azon, hogy tönkreteheti a felhasználó telefonvonalát - áramütést is okozhat, ha a csatlakozó aljzatba való bedugása közben valaki hívást kísérelt meg végrehajtani ugyanazon a vonalon.

A probléma felfedezését követően kicserélték az elsősorban Japánban és az Egyesült Államokban értékesített Vaio FRV25 és FRV27 notebookok modemeit.