Viola
-6 °C
-2 °C

Hasznos információk hackereknek?

2002.10.26. 17:58
A Microsoft és termékei kedvelt célpontjai a különféle támadásoknak. Bár a biztonság fokozása érdekében egyre többet tesz a szoftveróriás, úgy tűnik, nem múlhat el hét, hogy neve ne szerepeljen valamilyen biztonságtechnikai témájú cikkben.
A mostani híradás nem valamely termékéről, hanem az egyik általa üzemeltetett eszközről szól.

Néhány napja ugyanis betörtek a Windows Béta tesztelését felügyelő szerverére. A betörés ténye azért lehet érdekes, mert a következő változat olyan képességeiről is tudomást szerezhettek a támadók, melyeket hivatalosan nem jelentettek még be.

Az eset biztonságtechnikai kockázatáról megoszlanak a vélemények.

A Microsoft szóvivője, Rick Miller, csekély jelentőséget tulajdonít az esetnek, hiszen a forráskódot nem tudták megszerezni.

Bár a történteket semmiképpen nem tartja jó hírnek, különösebb veszélyeket nem lát a dologban, hiszen a behatolók mindössze a tesztelési folyamatban levő Windows egy példányát tudták megszerezni, melyet a benne levő hibák nagy száma miatt még igen nehézkes használni.

Biztonságtechnikai szakértők ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy fontos tesztelési adatokhoz is hozzájuthattak a támadók. Aggasztónak tartják, hogy a redmondi cég szervereire nem ez az első sikeres behatolás, körülbelül két éve egy hacker három hét alatt többször is böngészgetett az ott tárolt adatok között, 2001-ben pedig elárasztásos támadással bénították meg a világcég szervereinek és routereinek jelentős részét.

A Micosoft ennek ellenére többször is arról biztosította a sajtót, hogy a Windows forráskódjának védelmére fokozottan ügyelnek, annak megszerzése szinte lehetetlen.

A mostani eset után arra kérte a szoftveróriás a béta tesztben résztvevőket, hogy változtassák meg jelszavaikat. Hogy milyen egyéb lépéseket kívánnak tenni a biztonság fokozására, arról nem óhajtottak az illetékesek bővebben nyilatkozni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!