Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Holografikus adattárolók

2002.06.04. 11:22
1987-ben egy 1,2 MB-os lemezre felfért egy operációs rendszer, komplett fejlesztői környezettel és a készülő munka forráskódjával. Ma ezt már akkor sem biztos, hogy el tudjuk érni, ha az adathordozó kapacitását történetesen MB helyett GB-ban értjük.
Az egyre nagyobb kapacitású winchesterek mellett a gépekben a floppy meghajtókat lassan-lassan CD-írókkal váltják fel, a DVD RAM-ok tömeges elterjedése pedig csak hónapok kérdése.

Az adattárolási igény látványosan megnőtt. Ma már nem néhány oldalas formázatlan szövegeket kell eltárolnunk rendszereinkben, hanem alkalmasint több órás videó-állományokat. A hagyományos mágneses írási technikákban rejlő lehetőségek határára jutottak a kutatók (legalábbis most azt hisszük.).

A továbblépésnek igen sok lehetőségét vizsgálják a nagy cégek kutatólaborjaiban. Az egyik legígéretesebbnek talán a Bell Labshoz tartozó InPhase Technologies által kidolgozott Tapestry adattárolási technológia ígérkezik.

A megoldás lényege, hogy az adatok holografikus eljárással három dimenzióban kerülnek eltárolásra. A több éve folyó fejlesztőmunka eredményeként rövidesen a boltokba kerülhetnek az első ilyen típusú eszközök.

Az adattárolók egyszer írható, CD méretű eszközök, melyek 1,3 MB méretű hologramcsoportokból állnak, és akár 100 GB adat tárolására is alkalmasak. A bonyolult adattárolási technológia miatt, egyelőre a közvetlen másolatkészítés nem megoldott.

A tárolási kapacitás érzékeltetésére: ez a hatalmas méret körülbelül 21 DVD film, vagy félórányi nagyfelbontású tömörítés nélküli kép tárolását teszi lehetővé.

A fejlesztők szerint a lemezek élettartama előreláthatólag több mint 30 év lesz. Ez sok vagy kevés? Nem tudom. A CD-kről viszont bebizonyosodott már, hogy lényegesen rövidebb ideig tudják adataikat megőrizni, mint amennyit a gyártók eredetileg közöltek róluk.

Mivel jelen pillanatban a videotechnika igényli a legnagyobb tárolókapacitást, így az első termékek professzionális célú videokamerák, és videolejátszók lesznek.

Az InPhase Technologies szakemberei szerint az első termékek sorozatgyártásra készek. Reményeik szerint nemsokára bejelenthetik a technológia újabb, kisméretű hordozható eszközökben való alkalmazását is.

A témáról bővebb információkhoz lehet jutni a www.inphase-technologies.com címen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!