Gusztáv
3 °C
7 °C

Forró percek

2002.06.11. 10:34
A nyár beköszöntével egyre nagyobb gondot tud okozni a számítógépek melegedése. A gép belsejében levő alkatrészek csak bizonyos hőmérsékleti határok között működnek megfelelően.
A nem kellő hatásfokú hűtés, idő előtt tönkreteheti a számítógépet, hogy a kellemetlen "lefagyásokról" ne is beszéljünk.

A hétköznapi számítógépek belsejében léghűtést alkalmaznak a megfelelő üzemi hőmérséklet biztosítása érdekében. Az elektromos alkatrészekben keletkező hőt a felületről légmozgás útján, különféle ventillátorok segítségével vezetik el.

Ha nem kielégítő a légmozgás, túlmelegszenek az alkatrészek. A levegő áramlását kívülről és belülről is számtalan tényező akadályozhatja.

Külső akadályként jöhet számításba a bútorzat helytelen kialakítása és a köré pakolt holmik köre.

Egy igen neves számítógépet forgalmazó cég szervizes szakembere mesélte, hogy az egyik ügyfelük állandóan szervizbe szállította nyolc náluk vásárolt gépét, arra hivatkozva, hogy mindegyik elszáll egy idő múltán.

A dologhoz hozzátartozik, hogy a két cég között több éve tartó kölcsönös bizalmon alapuló együttműködés volt, a gépekre pedig annak előtte sohasem érkezett semmi panasz.

Exkluzív ügyfél révén a "vasakat" minden alkalommal gondolkodás nélkül lecserélték. Tekintve azonban, hogy a gépek a szervizben egy heti folyamatos üzem után sem produkáltak még hasonló tünetet sem, a "hibás" gépek pedig kezdtek egyre kellemetlenebbé válni, kérték, hogy hagy szemléljék meg a gépek környezetét is.

Az irodaházban éppen komoly átalakítási munkálatokat végeztek, beleértve a központi klímarendszert is. Ez figyelembe véve a nyári hőséget, és azt, hogy a külső falak teljesen üvegezettek voltak, szinte elviselhetetlen hőséget jelentett.

Az irodákba a hibajelenségek kezdete előtt kerültek új, egyedi gyártású bútorok. A maximális helymegtakarítás miatt, minden gép külön kis dobozkába volt zárva, éppen akkorába, hogy pont beférjen.

A hőség, és a hűtés lehetetlenné válása együttesen okozta a gépek menetrendszerű lefagyását.

Belső akadályt képezhetnek a számítógép belsejében található kábelek is. Különösen kisebb, zsúfolt házakban torlaszolják el a levegő útját. Folyamatos üzemű számítógépeknél gyakran váltják le a szalagkábeleket hengeresekre. A Cooler Master nevű, elsősorban számítógépek hűtéstechnikájáról ismert cég, Aerodynamix nevű kábelcsaládja hazánkban is beszerezhető. Segítségével sokat javíthatunk gépünk belsejében kialakuló légáramlásokon.

Az átlag számítógépben többnyire két ventilátor is van. Az egyik a tápegységé, a másik pedig a processzoré. A ventillátorok azonban nem csak a levegő áramlását segítik, hanem a porét is, mely idővel lerakódik a gép minden egyes részén. Minél vastagabb az így keletkezett réteg, annál jobban gátolja a hőleadást, sőt nyirkos környezetben elektrolitként viselkedve tönkreteheti az érzékenyebb alkatrészeket.

A jobb gépházak belsejében, és a kivehető winchesterkeretekben kialakításra kerültek további ventillátorhelyek is a hűtés fokozására. A legtöbb alaplapon tápcsatlakozót is lelünk hozzájuk.

A jobb hűtés elérése érdekében nemcsak szabad légáramlást biztosító kábelekre és több ventillátorra van szükség, hanem a meglevő eszközök karbantartására, tisztítására is.

Ha nem rendelkezünk kellő hozzáértéssel, érdemes a gépek belső portalanítását szakemberrel rendszeres időközönként elvégeztetni. A karbantartás során meg kell vizsgálni a ventillátorok állapotát is, rendesen működnek-e, nem szorul-e egyik sem.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!